Orgona és tradicionális japán hangszerek szólalnak meg együtt

Létrehozás: 2009. október 30., 16:13 Legutolsó módosítás: 2009. október 30., 16:15

Együtt szólal meg a koto, azaz a japán citera és a sakuhacsi, vagyis a bambuszfuvola a nyugati zene reprezentatív hangszerével, az orgonával hétfőn a Zeneakadémia nagytermében, valamint másnap a Városmajori Gimnáziumban. Az esteken, amelyeken a japán kultúra követe, Kodama Mari játszik orgonán, a sinto vallásból táplálkozó hagyományos táncot is láthat a közönség. Forrás: MTI

Mint az a Zeneakadémián rendezett csütörtöki sajtóbeszélgetésen elhangzott, az orgonista több szerzeményét is előadja a koncerteken. Kodama Mari elmondta, hogy a magyar történelem iránti érdeklődése indította Bartók és Kodály munkásságának megismerésére, szeretne japán viszonylatban hozzájuk hasonlítani. Ez a cél vezeti játék és komponálás közben is, bár - mint rámutatott - a japán hangszerek kevéssé alkalmasak a szigorú nyugati hangközök interpretációjára. Így igen nehéz volt a kétféle hagyományt összeegyeztetni.

A Tokióban született és a Muszashino Zenei Egyetemen diplomázott világjáró művész 1979 óta 35 ország 350 városában lépett föl, hazája a japán kultúra követének tekint. Kodama Mari a Béke Hangja Társaság képviselője, számos japán orgonaverseny szervezője.

Mindkét esten három saját szerzeményét és három feldolgozását hallhatja a közönség. A darabok közül kiemelte a Xavéri Szent Ferenc lábnyoma című művét, a nyugati zene ugyanis a szerzetes révén került Japánba, aki 18 évet töltött a távol-keleti szigetországban, s tőle vették át a gregorián zenét. A kompozíció Szent Ferencnek Japán iránti csodálatát fejezi ki szvit formájában.

Az est záró száma is Kodama Mari alkotása, A világot átölelő kör és fény című darabban - ezzel nemrég Oxfordban vendégszerepeltek - lépnek színre a kagura táncosok. A történet az ősi japán mitológiából ered, s a béke és a világosság földre való visszatérését meséli el.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a művészet nem létezhet nyitottság nélkül, erre inspirálják a zeneakadémiai növendékeket. November második hetében az egyetem hallgatóiból álló zenekar Koreába és Japánba utazik. 10 napot töltenek Japánban, első koncertjüket a tekintélyes NHK televízió élőben közvetíti.

A Zeneakadémia külföldi növendékei között legtöbben Japánból érkeznek, most is csaknem nyolcvanan tanulnak itt. A japán-magyar zenei kapcsolatokért Kodama Mari évek óta igen sokat tesz - jegyezte meg a rektor.

Az eseményre abból az alaklomból kerül sor, hogy a két ország idén ünnepli a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. és újrafelvétel 50. évfordulóját.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben