Ökumenikus fesztivál: Öt nap, öt templom

Létrehozás: 2009. szeptember 15., 15:03 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 15., 15:05

Győr – Koncertek, kiállítások, magyarázó istentiszteletek, híres hitbeszédek gazdagítják az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő ötnapos programját, amelynek öt európai vallás egy-egy temploma ad otthont Győr egyik városrészében, Újvárosban. Forrás: MTI

„Öt nap, öt templom, öt vallás, egy kultúra” a mottója az Európában is egyedülálló ökumenikus fesztiválnak, amelyet az idén negyedik alkalommal rendez meg a Karzat Kultúrközpont Alapítvány – mondta Borsa Kata kuratóriumi elnök az MTI-nek hétfőn.

A fesztivál sztárvendége lesz a klezmer zenét játszó amerikai Budowitz Trio, amely európai turnéjának végén érkezik Magyarországra, s csütörtök este ad koncertet Győrött. Másnap a Sator Quartet lép fel Bognár Szilvia népdalénekessel és Lovasi András rockzenésszel. A muzsikusok Heidl György kompozícióit szólaltatják meg.

Az Afetti Musicale régizenei együttes szombaton vendégszerepel XVII-XVIII. századi szerzők kompozícióival. Lőrinszky Attila nagybőgőművészt hallhatják a zenekedvelők vasárnap. A kiemelt koncertek sorát hétfőn a svéd Kraja együttes hangversenye zárja. A négy fiatal hölgy svéd népdalokat énekel modern feldolgozásban négyszólamú a capella változatban.

Újdonság lesz idén az úgy nevezett magyarázó istentisztelet sorozat. Ennek keretében minden felekezet tart egy ünnepi istentiszteletet, amelyen az érdeklődők szakértői magyarázatok segítségével ismerkedhetnek meg a katolikus, az evangélikus, a református, a görög katolikus és a zsidó vallás liturgiájának sajátosságaival.

A vallástörténet nagy prédikátorainak és hitszónokainak, köztük Bornemissza Péter, Pázmány Péter és Proklosz konstantinápolyi pátriárka híres beszédeit színművészek szólaltatják meg monodráma jellegű előadásban.

A csütörtöki fesztiválnyitón adják át a toronypályázat díjait. Az ötletpályázatot egyetemisták számára írták ki torony tervezésére az evangélikus Öregtemplomhoz, amelynek építését annak idején csak torony nélkül engedélyezték. A pályázatra – amelyet a Karzat Alapítvány, a Széchenyi István Egyetemmel és az Evangélikus Püspökséggel együttműködve hirdetett meg – 67 pályamunka érkezett. A pályaműveket a fesztiválon ki is állítják.

További részletek olvashatóak a fesztiválról a www.evangelikus.hu/esemenyek rovatban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben