Október első hetében ismét megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjait

Létrehozás: 2010. október 04., 10:11 Legutolsó módosítás: 2010. október 04., 10:12

Idén második alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató országos programsorozatát, a Magyar Katolikus Kultúra Napjait, október 4. és 9. között. Az alábbiakban az egyes egyházmegyék programjait találhatják meg. Forrás: Magyar Kurír, MKPK Sajtószolgálat

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye:

Október 3-án, vasárnap 19 órakor a debreceni Szent László-templomban (Füredi u. 6.) Major Pius OP domonkos szerzetes barátaival hangversenyt ad.

Október 5-én, kedden 17 órától a Szent István-templomban (Faraktár u. 78.) Fr. Varga Kamill OFM, a szegedi ferences templom plébánosa tart előadást P. Kiss Szaléz OFM élete és vértanúsága címmel. 18 órától Bosák Nándor megyéspüspök mutat be szentmisét , amelyben az 1950-ben Debrecenből elhurcolt szerzetesekről emlékeznek meg, a szertartást követően a főpásztor megáldja a megújult plébániát és a ferencesek elhurcolását őrző emléktáblát.

Október 6-án, szerdán 17 órától a Mensarion Iskolagalériában (Szent József Kollégium, Varga u. 2.) a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és a Szent József Gimnázium tanulóinak közös kiállítása nyílik meg Nyitott Kapuk II. címmel.

Október 7-én, csütörtökön, Rózsafüzér Királynéjának ünnepén 17 órától a debreceni Szent László-templomban ünnepi énekes vesperást és rózsafüzért imádkoznak az ország különböző rendházaiból érkező domonkos atyák, ezután gregorián szentmise lesz a templomban.

Október 8-án, pénteken, 17 órai kezdettel a Szent József Gimnázium dísztermében (Szent Anna u. 19.) a Szent Anna-székesegyházról az egyházmegye kiadásában megjelent magyar és angol nyelvű album könyvbemutatója kerül sor. A Szentebbül megújult címet viselő kötetet Hapák József és Keresztesné Várhelyi Ilona írta, az angol fordítást Lieli Pál készítette.

Október 8-án, pénteken 19 órától a Szent József Gimnázium dísztermében Esti beszélgetés a magyar nyelv és nép eredetkérdéseiről címmel vitaestet tartanak. Meghívott szakértők: Fodor István régész, a Nemzeti Múzeum c. főigazgatója, Keresztes László nyelvész, egyetemi tanár és Lovas Kiss Antal néprajzkutató, egyetemi docens.

Október 9-én, szombaton 10–16 óráig a debreceni Szent László Plébánián tartandó Isteni Irgalmasság regionális konferencia keretében megáldják az Isteni Irgalmasság-oltárt. A szentmisét Katona István egri segédpüspök, a konferencia fővédnöke celebrálja. Ezen a napon a krakkói Irgalmasság-templom és a templomban található magyar kápolnát is bemutatják.
Október 9-én, szombaton 19 órai kezdettel a Szent Anna-székesegyházban (Szent Anna u. 21.) Rózsafüzér Királynéja. Egy tized a zeneirodalom legszebb Ave Mariáiból címmel a Szent László Kórus ad hangversenyt Dobos Mihály karnagy vezetésével.

A Szent Anna-székesegyház plébániájának (Szent Anna u. 21. a templom emeleti helyiségei) Őseink Hite című állandó kiállítását október 6–10-ig, péntek kivételével, lehet megtekinteni. Csoportoknak igény szerint ingyenes tárlatvezetést is tartanak.

Egri Főegyházmegye:

Tolcsvay László: Mária evangéliuma című művét mutatják be az egri bazilikában október 24-én, vasárnap 20 órakor.


Győri Egyházmegye:

A Győri Egyházmegyében a győri szeminárium száz éves jubileumának ünnepségeivel egybevonva rendezik meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait.

Október 17-én, a 18 órai szentmise utána a győri bazilikában Pergolesi Stabat Mater c. oratóriuma lesz műsoron.Október 23-án a 9 órai püspöki szentmise után a bazilikában tudományos ülést tartanak. Előadók Renzo Gerardi, a Lateráni Egyetem Teológiai karának dékánja és Cs. Varga István professzor lesznek.

Ugyanezen a napon nyílik az Egyházmegyei Könyvtárban kiállítás a szeminárium történetéről.


Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye:

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a Magyar Katolikus Kultúra Napjai alatt a Főszékesegyházi Könyvtár és az Érseki Kincstár a főegyházmegyei katolikus iskolai csoportok, illetve a zarándokcsoportok részére előzetes bejelentés alapján ingyenes belépést biztosít.

Megtekinthető továbbá az Érseki Kincstár időszaki kiállítása is: „Krisztus követségében” – A jezsuiták és kalocsai iskolanővérek kínai missziója 1922 és 1950 között címmel.

Kaposvári Egyházmegye

Segesden Assisi Szent Ferenc ünnepén a a templomban és kolostorban 11.00 órakor ünnepi szentmise lesz, amelyet 12.00 órakor Steiner Józsefné nagyatádi képeslapgyűjtő kiállításának megnyitója követ. A kiállítást Ivelics Jánosné mutatja be. Keresztes Zsuzsa Assisi Szent Ferenc című alkotását Borza Miklós plébános áldja meg, majd 12.30-kor kerül sor a ferences emlékszoba avatóünnepségére. Köszöntőt mond Rácz Piusz OFM.


Pécsi Egyházmegye:

Pécsett Szent Mór püspök, az egyházmegye másodvédőszentje ünnepén tartják a Magyar Katolikus Kultúra Napját. Ennek keretében 16 órakor Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tart előadást az egyházmegye hitoktatói részére, majd este 18 órakor a bazilikában az ünnepi szentmise keretében a székesegyház Mozart kórusa Lickl György Ecce Sacerdos című művét és C-dúr (Dilettanten) miséjét adja elő.


Székesfehérvári Egyházmegye:

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai alkalmából a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum nyitva tartási időben ingyenesen látogatható, keddtől szombatig 10 és 18 óra között. Igény szerint ingyenes tárlatvezetést biztosítanak. A székesfehérvári belvárosi templomok a rendezvény ideje alatt is ingyenesen látogathatók keddtől péntekig 10 és 17 óra között.

Október 4–10-ig tartják a Szent István Művelődési Házban a Határon Túli Magyar Irodalom Hetét. A program keretében október 5-én, kedden 17 órakor Maradnak az igazak és jók címmel a művelődési ház díszudvarában felavatják Wass Albert domborművét Beszédet mond Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő.

Október 8-án, pénteken 11 órakor a Püspöki Palotában kerül sor a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Magyar királyok és Székesfehérvár című könyvsorozata legújabb részének, a Mátyás király és a fehérvári reneszánsz című kötetnek a bemutatójára.

Október 9-én, szombaton 19 órakor a szemináriumi templomban A sarus karmeliták öröksége. Egyházzene és falképfestészet a XVIII. századi Székesfehérvárott címmel gregorián koncert és előadás várja az érdeklődőket. Közreműködik az Elvinus énekegyüttes: Bubnó Márk, Dezső Sára, Galbács Gabriella és Philipp György, valamint Smohay András művészettörténész.

Október 10-én, vasárnap 16 órakor a Vasútvidéki Plébánián Prohászka Ottokár püspök születési évfordulójáról tartanak megemlékezést. 17 órakor Egy liberális élclap Prohászka-képének változásai címmel Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, püspöki levéltáros tart előadást, majd 18 órakor Spányi Antal megyéspüspök mutat be emlékmisét Prohászka Ottokár 152. születési évfordulója alkalmából.


Szombathelyi Egyházmegye:

Október 6-án, szerdán 9–17 óráig ingyenesen látogatható a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár (Szombathely, Berzsenyi tér 3.). Két alkalommal, délelőtt 10 órakor és délután 15 órakor rendkívüli tárlatvezetést tartanak, bemutatják a gyűjtemény időszaki és állandó kiállításait: Minden út Rómába vezet címmel a Piranesi-kiállítást, a Brenner János emlékkiállítást, a Sala Terrenát, valamint a múzeum és a kincstár gyűjteményeit.

Október 7-én, csütörtök 15 órakor Herzan Ferenc bíboros, szombathelyi püspök emlékezete címmel kiállítás nyílik az Egyházmegyei Könyvtár különgyűjteményében, a Herzan-könyvtárban (Szombathely, Szily János u. 1.). Köszöntőt mond: Dr. Sill Aba Ferenc könyvtárigazgató, a kiállítást megnyitja: Veres András megyéspüspök. A tárlatot bemutatja: Horváthné Simon Katalin gyűjteményvezető, közreműködik: a Brenner János Kollégium diák kamarazenekara.

Október 8-án, pénteken a Szombathelyi Püspöki Levéltárban (Szombathely, Szily János u. 2.) Miről mesél a térkép, miről mesél a tervrajz? címmel kiállítás nyílik azokból a térképekből, tervrajzokból, amelyeket a Szombathelyi Püspöki Levéltárban, illetve a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalani Levéltárban őriznek. A levéltár munkatársai a látogatók segítségével interaktív foglalkozás keretében összevetik és elemzik az interneten fellelhető adatbázisokat és történeti térképeket a kiállítás anyagával. A plébániák történelme, az egyház történelme címmel pedig a plébániai levéltárak legérdekesebb és legértékesebb iratait és pecsétjeit mutatják be. A kiállítást megnyitja: Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári Helytörténeti Múzeum és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény igazgatója. Csoportoktól és egyéni látogatóktól előzetes bejelentkezést kérnek a levéltár munkatársai. A program ingyenes.

Október 9-én, szombaton 9–17 óráig ingyenesen lesz látogatható a Szent Márton Látogatóközpont (Szombathely, Szent Márton u. 40.). Délelőtt 10 és délután 15 órakor nem mindennapi tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, melynek keretében megtekinthetik a Szent Márton-templomot és a Szent Márton életútja, Szent Márton a népi hagyományokban, Szent Márton bélyegeken és képeslapokon, Szent Márton emlékhelyek, valamint a Bepillantás a domonkos szerzetesek életébe és működésébe című kiállításokat.


Váci Egyházmegye:

Október 4.-én, hétfőn 18 órakor a Credo-házban a Magyar Katolikus Kultúra Napjainak egyházmegyei rendezvénysorozatát Varga Lajos segédpüspök nyitja meg. Ezt követően A hagyományos vallásosság értékei a mai ember számára címmel Lengyel Ágnes és Limbacher Gábor tart előadást.

Október 6-án, szerdán 18 órakor ugyancsak a Credo-házban Boros István: A Váci Egyházmegyei Könyvtár Ősnyomtatvány Katalógusa című művét mutatja be Sarbak Gábor.
Október 9-én, szombaton 16 órakor a váci Nagypréposti palotában tartanak megemlékezést Vác barokk püspökeinek Borromei Szent Károly iránti tisztelete és ennek emlékei címmel. Ezután Vác 18. századi szakrális építészeti emlékei címmel vetített képes kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Hozzászólók: Philipp Frigyes, Vác főépítésze, az Országos Főépítészi kollégium elnöke és Zombora Márta muzeológus, moderátor: Jámbor Andrea építészmérnök. A Magyar Katolikus Kultúra Napjainak váci egyházmegyei rendezvénysorozata a régi kórház Borromei Szent Károly tiszteletére szentelt kápolnájában ér véget egy rövid ájtatossággal.


Veszprémi Főegyházmegye:

Az egyházmegye az 1910-ben újjáépített veszprémi székesegyház konszekrálásának 100. évfordulóját ünnepli. Ehhez kapcsolódóan október 4-én 9 órától kezdődően kerül megrendezésre a „100 éve történt…” című konferencia, könyvbemutató és kamarakiállítás a veszprémi várban a volt Agg Papok Házában (Vár utca 21.).. A konferencián előadások hangoznak el a korábbi barokk székesegyház épületéről, az átépítés folyamatáról, a munkálatokról, az időközben előkerült korábbi – római- és középkori – leletekről, az építkezést megörökítő Ádám Iván kanonokról, és a megrendelő Hornig Károly püspökről. A konferencián történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a Veszprém Megyei Levéltár honlapján (http://www.veml.hu) tehetnek meg az érdeklődők. A konferenciát Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg, a rendezvény levezető elnöke Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója.

A konferenciát követően, 13 órától kerül sor Nagy Károly székesegyházi kanonok-plébános által Ádám Iván kanonok „A veszprémi székesegyház a barok korban” című, összesen négy példányban készült míves fotóalbumát feldolgozó kötet bemutatójára.

A konferenciával párhuzamosan nyílik meg a rendezvényhez kapcsolódó, október 15-ig megtekinthető kamarakiállítás, amelyen a székesegyház átépítésével kapcsolatos dokumentumokat és az Ádám Iván-féle fényképalbumot tekinthetik meg az érdeklődők.

Mária a magyar irodalomban és a képzőművészetben címmel Toldi Éva tanár, újságíró vetítettképes előadást tart október 7-én 17 órakor a veszprémi piarista Szent Imre-templomban.Az előadást a Gizella Királyné Múzeum szervezi a Magyar Katolikus Kultúra Napja alkalmából. Közreműködik: Zsilinszky Cecília énekművész, a Szent Mihály-székesegyház kántora.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben