Nemzet és kereszténység – Időszaki kiállítás nyílik Pápán

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. március 12., 12:16 Legutolsó módosítás: 2010. március 12., 12:17

„Egy hazát szeretünk! Nemzeti jelképek Pápa térségéből” címmel időszaki kiállítás nyílik március 12-én 17 órakor Pápán a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a pápai Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum szervezésében a Hollósy Galériában. Forrás: Magyar Kurír

A tárlat a trianoni döntés 90. évfordulója alkalmából tár a közönség elé reprezentatív válogatást. A kiállítás célja, hogy segítséget nyújtson a hazaszeretet átéléséhez, erőt, lendületet adó megújulásához elődeink példája alapján.

Szent István figyelme az egész nemzetre, egyháziakra és világiakra, gazdagokra és szegényekre egyaránt kiterjedt. Intelmeiben írja: az egynyelvű nemzet gyenge. S ebben fölsejlik az örökké korszerű nemzet-mivolt. A Szent Korona és az ország vezetője iránti lojalitás és hűség fokozatosan egységbe, magyarrá kovácsolta a különféle etnikumú és nyelvű népeket, fenntartva az etnikai, nyelvi, kulturális sokszínűséget. A Szent Korona tárgyi és spirituális, szimbolikus minőségének együttesében vált meghatározó jelentőségűvé. A hazaszeretetet és nemzeti közéletet megalapozták a vallási élet századai többek között a Patrona Hungariae és a magyar szentek tiszteletével.

A tárlaton a látogató áttekintést kap a magyar történelemről, a magyar sorsról, a magyar törekvésekről, a Trianon-szindrómáról, a haza, a nemzet és az ország fogalmának igazi tartalmáról a muzeális gyűjtemények tükrében. A kiállítás anyagának reprezentatív darabjai azok a használati tárgyak, emléktárgyak, valamint épületek, amelyeken faragással, díszítő festéssel a népművészeti elemek összekapcsolódnak a hazafias és keresztény jelképekkel. 

A tárlat március 12-től október 31-ig tekinthető meg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben