Nem pihennek a következő évadban sem a Győri Filharmonikusok

Létrehozás: 2010. szeptember 02., 10:10 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 02., 10:12

Győr – Mintegy száz fellépés szerepel a Győri Filharmonikus Zenekar naptárában a most induló szezonra – mondta a társulati ülésen Berkes Kálmán művészeti vezető. Forrás: MTI, hirado.hu

Berkes hozzátette: az augusztus közepi, fertőrákosi Európa-koncerttel már tulajdonképpen megkezdték az évadot, amelyben a bérletes előadások mellett ifjúsági koncertek, illetve jótékonysági és ünnepi fellépések is helyet kaptak.    

A program gerincét azonban továbbra is a bérletes előadások alkotják, amelyekből a hazai átlagnál többet, és szélesebb repertoárt felvonultatva ad az együttes – hangsúlyozta Berkes Kálmán, hozzátéve: jelentős feladat elé állítja őket, hogy egy olyan évadot kell túlszárnyalniuk, amely „túl jól sikeredett”.

Mint elmondta, a 2010-11-es programot nemzetközi hírű fiatal karmesterek meghívásával tették színesebbé. Így Hamar Zsolt, Héja Domonkos és Kesselyák Gergely is dirigálja majd az együttest, de fellép Európa egyik legtöbbet foglalkoztatott karmestere, Gilbert Varga is, akinek hegedűművész apja Győrben született.

A magyar komolyzene „nagy nevei” közül Medveczky Ádámot és Kocsis Zoltánt is a városba várják. Berkes Kálmán hozzáfűzte: idén is elindítják a tavaly telt házas előadások sorát produkáló kamarazenei bérletet, ugyanakkor céljuknak tekintik azt is, hogy ne csupán a városban, hanem az annak vonzáskörzetében élők is rendszeres vendégeik legyenek. Ezt már csak azért is lényegesnek nevezte Fűke Géza, a zenekar igazgatója, mert úgy látják, közönségük 95 százaléka győri. Ugyanakkor az együttes is kilátogat a környező településekre, borfesztiválon is fellépnek például, fúvósaik pedig a hétvégi rábapatonai agár-világbajnokságon játszanak.

A Győri Filharmonikus Zenekar az új évadban is több külföldi fellépést vállalt. Már túlvannak egy ausztriai templomi koncerten, Prágában pedig Csehország legnevesebb koncerttermében adnak majd hangversenyt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben