Múzeum: A hét főbűn - testközelből

Létrehozás: 2009. február 03., 13:51 Legutolsó módosítás: 2009. február 03., 13:58

Szeged - A hét bibliai főbűn a Paradicsomból való kiűzetés óta keseríti meg az emberiség életét. Ezek a bűnök kelnek életre február 4-én 18 órától a Móra Ferenc Múzeum falai között, egy kísérleti jellegű előadás segítségével. A közreműködők - Pataki Ferenc színművész, Kiss Ági bábszínész és a Kelemen Színitanoda növendékei - egy bibliai nyomozást, egy közös kalandot kínálnak a látogatónak, mely során a múzeumban jár majd Lucifer, Káin, Mária Magdolna vagy Poncius Pilátus is - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Forrás: szegedma.hu

Múzeum: A hét főbűn - testközelből

Hieronymus Bosch: A hét főbűn

Kevélység, fösvénység, bujaság, harag, torkosság, irigység, restség - a hét főbűn, melyek az Édenkert elhagyása óta megkeserítik az ember életét. A hét főbűn, melyek nélkül a világ mind a mai napig paradicsomi állapotok között létezne. Ez a hét főbűn ölt testet február 4-én 18 órától a Móra Ferenc Múzeum falai között. Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, Kiss Ági bábszínész és a Kelemen László Színitanoda növendékei varázsolják a látogatók elé a Biblia misztikus világát.
A kísérleti jellegű előadásban nyomozást indítanak a hét fő bűn után: mindegyiket egy-egy bibliai szereplő, bibliai jelenet segítségével mutatják be. Az Ó-és Újszövetségi történetekből ismert alakok egy-egy főbűnt testesítenek meg, így az este folyamán a múzeumban jár majd a gonoszság bibliai megtestesítője, Káin, a bujaság jelképe, Mária Magdolna, vagy az eredendő bűn szimbóluma, Lucifer is.
E performansz tehát egy játék- pontosabban hét játék, melyek interaktív, közös kutatásra invitálják a látogatókat. A múzeum bibliai műkincskiállításához kapcsolódó előadás célja a közönség bevonása, az elgondolkodtatás: a dramatizált bibliai jelenetek hívják fel a figyelmet nem csak a hét főbűnre, hanem a nap mint nap elkövetett kisebb vétségekre, melyekkel az ember nem is foglalkozik. A közreműködők egy közös kalandot kínálnak, mely során a látogató mélyebben megismerheti a hét főbűnt; egy misztikus utazást, mely segítségével találkozhatnak a Biblia titokzatos alakjaival - tudatta a sajtóreferens.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben