Mit ad Isten? – tabuk nélkül hitről, megtérésről a Heti Válasz új interjúkötetében

Létrehozás: 2009. október 30., 16:19 Legutolsó módosítás: 2009. október 30., 16:20

Hitelesség. Így summázta a Heti Válasz gondozásában megjelent „Mit ad Isten?” című interjúkötetet a lap főszerkesztője, Borókai Gábor. A kiadványban huszonkét közéleti személyiség beszél életéről, útkereséséről, megtéréséről és hitéről. A könyvet a zsúfolásig megtelt Alexandra Irodalmi Kávéházban mutatták be a riporterek és az interjúalanyok részvételével, október 28-án, szerdán. Forrás: reformatus.hu / Hegedűs Márk

Borókai Gábor a Heti Válasz főszerkesztője és több munkatársa is kiemelte az interjúalanyokkal kapcsolatban, hogy elsősorban hitelesnek tartják őket, s ez fontos szempont volt a kiválasztásában. A könyv érdekessége, hogy az élet legkülönbözőbb helyeiről érkezők egymás mellett szerepelnek, hiszen Krisztusban mindannyian testvérek. Jó példa erre Balog Zoltán Fideszes és Hegyi Gyula egykori MSZMP-s, ma szocialista országgyűlési képviselő életútja is.

A kötetben szereplő embereket öt fő csoportra lehet osztani: papok, gyógyítók, színészek, közéleti szereplők és a magyar nyelv és irodalommal foglalatoskodók.

A könyv ökumenikus hangvételű, hiszen beszél életéről, hitéről Pál Ferenc pap, Ritóók Zsigmond akadémikus, református presbiter, Makkai Lilla református lelkész – Illés Lajos özvegye –, Hack Péter, a Hit Gyülekezetének lelkipásztora valamint Köves Slomó, zsidó rabbi is. A kötetben nyíltan beszél életéről Diószegi László is, aki mintegy húsz éve „szögre akasztotta a reverendát” – de egyáltalán nem tiltakozik a cölibátus ellen, sőt! Így vall erről: „A Szentatya úgy látta, a cölibátust nem nekem találta ki az Úristen, ezért engedélyt adott a szentségi házasságra" – olvasható az interjúkötetben.

Nemcsak lelkészek és egyházi személyiségek nyilatkoznak a kötetben hitről, vallásról, megtérésről, hanem többek között Süveges Gergő műsorvezető, Petrás Mária képzőművész, Rátóti Zoltán színész, Berecz András mesemondó, Rónaszékiné Keresztes Mónika hétgyermekes családanya.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben