Minden bajban védelmező ikonok Veszprémben

Létrehozás: 2011. november 21., 13:01 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 13:01

XVIII–XX. századi fémikonokból nyílt reprezentatív kiállítás, Minden bajban védelmező címmel, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban november 11-én. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

A megnyitón az Orosz Nagykövetség kulturális attaséja, Szergej Borozdin; a budapesti orosz ortodox egyházközség parochusa, Kádár Iván és Márfi Gyula veszprémi érsek; valamint az ikonművészet jeles kutatója, a kiállítás főrendezője, Voigt Vilmos professzor közreműködésével mutatták be a nagyközönségnek a tárlatot. Közreműködött a Szent Mihály kórus alkalmi triója, ortodox dallamokkal.

A bemutatott ikonok nem pusztán tárgyak, hanem személyes kapcsolat fűzte őket egykori tulajdonosaikhoz, s védelmező erőt sugároztak, sugároznak ma is – mondta bevezetőjében Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója, aki Pilipkó Erzsébet muzelógussal, Verebélyi Kincső egyetemi tanárral együtt hozta létre a tárlatot. Kiemelte: minden ikonnak megvan a maga története, lelkisége azon túl is, akit vagy amit ábrázol. Ezek az ikonok nem a magas művészet alkotásai, hanem az otthon világának, az orosz ember és az ortodox vallású rokon népek személyes vallásosságának a hordozói.

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő az értékmentés fontosságáról szólt. Szergej Borozdin kulturális attasé és Kádár Iván a magyarországi pravoszláv egyházmegye nevében köszönetet mondott a sokoldalú, színvonalas kiállításért. A tárlat mutatja, mily hatalmas kisugárzása volt ezen ikonoknak az orosz népre hajdan, a diktatúra idején is – mutatott rá a parochus, emlékeztetve, hogy 1917-ben az addig erősen keresztény Oroszország  szinte összeroppant. E kiállítás is sugallja, hogy Isten mindig ugyanaz, s az ember útja Isten felé mindig nyitott, s szeretné megerősíteni az embereket a hitükben – emelte ki Kádár Iván.

Mi, magyarok 40 évig szenvedtük a kommunista diktatúrát, az orosz nép viszont több mint hetven éven át; óriási jelentősége van, hogy mégis sokan megőrizték a hitüket a legerősebb elnyomás éveiben is – mondta Márfi Gyula veszprémi érsek. Utalt a VII–VIII. századi képrombolás időszakára, amikor egyesek azt mondták, hogy nem szabad Istent, a szenteket ábrázolni, mert az Úr személyét természetes eszközökkel úgysem lehet visszaadni. Isten azonban emberré lett, és emberi külsővel közöttünk élt.

Voigt Vilmos professzor ismertette a kiállítást, melyet – mint mondta – rendkívüli beleérzéssel rendeztek meg a veszprémiek: egyedülálló a hasonló témájú tárlatok történetében. Az apró, egymásra nagyon hasonlító, mégsem egyforma orosz fémikonok a hagyományos európai keresztény művészet legnevezetesebb alkotásai; e kiállításon tematikus elrendezésben láthatóak. Az négy részből álló fémikonok, a tetraptichonok, amelyek az Istenszülő és Jézus életét, a Mária-ünnepeket és az egyházi év fordulóit ábrázolják. A háromrészes ikonok, a triptichonok közül a nagyobbak ihletett portrék, a kisebbek evangéliumi eseményeket jelenítenek meg. A tárlaton megtekinthető egy kicsi, nyakba akasztható keresztekből álló sorozat, amelyek tulajdonosaiknak egykor legszemélyesebb tárgyaik voltak. Sokszor kisgyerekkoruktól viselelték, és gyakran ezzel is temették el őket – hangzott el a  megnyitón.

A Minden bajban védelmező ikonok című kiállítás 2012. április 22-ig látható a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben