Mennyország utca 7. – Interjú a 15 éves Heaven Street Seven együttessel

Létrehozás: 2010. november 18., 15:25 Legutolsó módosítás: 2010. november 18., 15:26

A Heaven Street Seven alternatív rockzenekarnak a napokban jelent meg Dunabeat című dupla válogatáslemeze. Szűcs Krisztián énekest és Ábrahám Zsolt gitárost a hitről is kérdezte a mindennapi.hu. Forrás: mindennapi.hu / Zalka Szilvia

– Keresztény portálként (mindennapi.hu) nem tudunk elmenni az együttes neve mellett, mely Mennyország utca 7-et jelent…

– Ez csak egy játék. Közvetlenül megalakulásunk előtt egy házibuliban jártunk a pesti Zsil utcában: a zsil oroszul mennyországot jelent, ezt fordítottuk le angolra.

– Hívők, vallásosak vagytok?

– Szűcs Krisztián: Nem vagyok ateista, de nem tudnám megnevezni mi az, amiben hiszek. Aki öt évnél többet élt már ezen a bolygón, annak nyilvánvaló, hogy létezik „felettünk” valamiféle lény, erő. Az irányítóelvről azonban nem tudok semmit, ezért nem tudok olyan szinten vallásban gondolkodni, ahogy a vallásos emberek teszik. A kereszténység eszméjénél számomra Rómában istenibbnek tűnt templomokat, hatalmas és gyönyörű épületeket látni, amelyek évszázadok alatt, és embertömegek elképesztő munkája eredményeképp jöttek létre.

– Ábrahám Zsolt: Az építészeti példánál maradva: az Istenhez való viszony egyik legszebb példáját számomra azoknak a gótikus katedrálisokon dolgozó szobrászoknak a munkája jelenti, akik olyan szobrokat készítettek, amelyeket senki nem láthatott lentről. Azaz Istennek készítették az alkotásokat. Krisztián gondolatával egyetértek: Istennek léteznie kell - nemcsak sárdarabok, kövek és víz alkotják a világmindenséget.

– Az építészetről térjünk át egy másik művészetre, a zenére. Az alkotás teremtés - mit gondoltok erről?

– SZ. K.: Teremtés helyett én inkább speciális érzékelésről beszélnék. A zenei tehetség nem tervezés, hanem megérzés, és ezért nem is tudod megmagyarázni, hogy miért pont ilyen zenét, vagy olyan szöveget írtál. A művet csak úgy „lerántja” az ember a levegőből, és ezért ha nekifeszülsz az alkotásnak, akkor már nem is működik.

– Á. Zs.: Évtizedek óta elemzik a zene mibenlétét. Matematikailag is megfejthetetlen, mint ahogy az is, miért van hatással az emberekre, és pontosan mi is az a hatás.

– Sz. K.: Egy felborított pohár csengése még nem zene, bár abból is lehet zenét csinálni - de a szervezőelv ismeretlen. A szervezőelvnek biztosan köze van ahhoz a megfoghatatlanhoz, amit a hívők Istennek neveznek.

– A hétvégén telt házas jubileumi koncerteket adtatok. A közönségnek vagy a maradandóságnak alkottok?

– Sz. K.: Ha esztergálsz, gyümölcsöt termesztesz, vagy zenét szerzel, rájössz, hogy hálásnak kell lenned. Az önzés alábbhagy. Az ember ebből megtanulja, hogy nem csak saját magának köszönheti, ha maradandót sikerül alkotnia, ezért tisztelettel fordul a transzcendens felé.

Az együttes weboldala: www.hs7.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben