Megtartják a nyitott templomok éjszakáját szombaton

Létrehozás: 2011. június 24., 09:08 Legutolsó módosítás: 2011. június 24., 09:08

Budapest – Több budapesti templom is kinyitja kapuit szombat este, és éjfélig különleges műsorokkal várja a látogatókat. Forrás: MTI

Az este ízelítőt nyújt a szeptember 17. és 25. között ötödik alkalommal megrendezendő Szakrális Művészetek Hete programsorozatához, amelynek keretében szeptember 17-én, szombaton újból megtartják a nyitott templomok éjszakáját – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.
A szombati rendezvény keretében bemutatják a Mátyás-templomot az érdeklődőknek, majd taize-i imaórát tartanak. A belvárosi ferences templomban Liszt estet rendeznek zeneakadémiai hallgatók előadásában.
A VIII. kerületi Szent József templom előtti színpadon Szakcsi Lakatos Béla zongorázik, ezután pedig roma szentmisét mutat be Székely János püspök. Ugyanitt Bada Márta roma festőművésznő Krisztus szenvedéstörténete című képeit is bemutatják. A roma integráció ökumenikus vonatkozásai címmel kerekasztal-beszélgetés lesz Dúl Géza katolikus pap, Magyarné Balogh Erzsébet református lelkész és Szeverényi János evangélikus missziói lelkész részvételével.
A Szilágyi Dezső téri református templomban Márai temploma – vallomások a Füves könyvből címmel tart előadást az Evangélium Színház Buzogány Márta és Pelsőczy László közreműködésével.
A Batthyány téri Szent Anna templomban megnyílik a lorettói kápolna, és Názáret a Duna mentén címmel előadást tartanak, amelyet éjfél előtt taize-i énekes óra követ a templom ifjúsági együttesével.
A Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában orgonajátékot és verseket hallgathatnak az ide látogatók. A Fasori Evangélikus templomban Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nyílik, Pál Diana orgonaművész koncertet ad, majd beszélgetés következik Korányi András evangélikus lelkésszel, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának elnökével a reformáció és a szabadság kapcsolatáról.
A XII. kerületi Szent Család plébániatemplomban Mánfai Melinda művészettörténész hallgató mutatja be a szakrális épületet, és "imaórát tartanak a hazáért". A Városmajori Jézus Szíve templomban Kalandozás a tükörben címmel Pilinszky-estet rendeznek.
A Lehel téri Árpád-házi Szent Margit templomban zenés irodalmi műsort tartanak családról, szeretetről, illetve a Szent Korona művészettörténeti értékeit is bemutatják. Az Egyetemi templomról Ilkó Krisztina művészettörténész hallgató tájékoztatja az érdeklődőket.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben