Megnyílt Jankovics Marcell kiállítása Tihanyban

Létrehozás: 2011. szeptember 01., 09:59 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 01., 10:00

Tihany – Reprezentatív tárlata nyílt Jankovics Marcell grafikus, kultúrtörténész, rajzfilmrendezőnek a Tihanyi Apátsági Galériában. A kiállítás egyedi válogatásban, a magyar őstörténet témakörében született alkotásaira koncentrálva mutatja be az alkotóművész munkásságát. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

A kiállítás egyrészt tiszteleg a hamarosan 70. évét betöltő Jankovics Marcell munkássága előtt, másrészt a megnyitó alkalmat teremtett az egykori pannonhalmi bencés gimnáziumi öregdiákok formabontó osztálytalálkozójára.

A tárlaton részletek láthatók az alkotóművész Ének a csodaszarvasról (2002), Mondák a magyar történelemből (1986) és  Fehérlófia (1981) című rajzfilmjeinek képeiből, grafikáiból, könyvillusztrációiból; továbbá egy még nem megjelent könyvsorozat rajzaiból, melynek témája Pete György irodalomtörténész munkája, aki alexandrinusokban írta meg a magyarság elképzelt előtörténetet a világ teremtésétől Árpád, Álmos koráig. Rendkívül izgalmas feladat volt elkészíteni hozzá az illusztrációkat – mondta Jankovics Marcell.

Megnyitó beszédében Korzenszky Richárd tihanyi perjel ismertette Jankovics Marcell pályáját, méltatva művészetét, az őstörténet-kutatásban és eseményeinek bemutatásában betöltött szerepét, valamint a magyar népmesék stilizált motívumvilágát idéző filmes munkásságát. Rámutatott: a Gesta Hungarorum a magyarság őstörténetének összefoglalója, melynek mondáiról vitatkoznak ma, valóban úgy történek-e, vagy sem; ám e mondakincs jelentősége, hogy egy közösséget tartott össze – miként a pannonhalmi öregdiákoknak is megvolt a maguk mondakincse minden időben, s ez érzelmi összetartó kapoccsá is vált akkor is, ha ki-ki másképp emlékezett később egy-egy eseményre – fogalmazott a perjel, az 1956-os pannonhalmi történéseket idézve példaként.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben