Megnyílt a Szent István Könyvhét – Könyvünnep keresztény szellemiségben

Létrehozás: 2010. május 11., 09:43 Legutolsó módosítás: 2010. május 11., 09:45

Budapest – 18. alkalommal rendezik meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai könyvünnepét, a Szent István Könyvhetet. Május 10. és 15. között zajlik a seregszemle, a Ferenciek terén. A könyvhetet Erdő Péter bíboros nyitotta meg a Stephanus-díjak átadásával. Teológiai kategóriában Farkasfalvy Dénes ciszterci szerzetes, szakirodalmi kategóriában Kopp Mária és karácsonykor elhunyt férje, Skrabski Árpád munkáját ismerték el a díjjal. Forrás: MTI, Magyar Kurír, evangelikus.hu

A rendezvényt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol bemutatták a könyvhét idei újdonságait.

Sarbak Gábor, az Apostoli Szentszék magyarországi kiadója, a Szent István Társulat elnöke kiemelte a Stephanus-díj ez évi kitüntetettjeinek köteteit, köztük Farkaslaky Dénes Himnuszok című könyvét, valamint Skrabski Árpád és Kopp Mária munkáját, amelynek címe: A boldogságkeresés útjai és útvesztői a párkapcsolatokban. Előbbi a dallasi ciszterci kolostor tudós apátjának írása, utóbbi pedig arról szól, milyen személyiségvonások teszik alkalmassá a fiatalokat a boldog kapcsolatokra és mit értünk boldogság alatt bibliai értelemben.

Szólt Peter Kreef: Angyalok és démonok – Mit tudhatunk róluk? című, szintén a Szent István Társulatnál megjelent könyvéről is, amelyben a filozófus-teológus szerző az egyház hagyományaihoz ragaszkodva, sokszor a humort sem nélkülözve válaszol a feltett kérdésekre. Ugyancsak a társulat adta ki Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek Bölcsességre neveljük szívünket és Német László nagybecskereki püspök A teremtett világ igézetében című munkáját.

A Don Bosco Kiadótól Sarbak Gábor az olvasók figyelmébe ajánlotta Bruno Ferrero szalézi szerzetes kötetét, amely Valaki még táncol – Apró történetek a lélek számára címmel jelent meg. Rámutatott arra, hogy az idén nagyobb hangsúlyt kaptak a gyermekkönyvek, például a Bencés Kiadó a bencés szerzetesrendet alapító Szent Benedekről állított össze kiadványt, illetve Bibliai állatok címmel is jelent meg egy színes könyv.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke elmondta: a Ferenciek terén kiállító kiadók között a fővárosiakon kívül bemutatkoznak könyves műhelyek Szegedről, Kecskemétről, Pannonhalmáról, Kiskunfélegyházáról is, valamint a határon túlról Erdélyből és a Délvidékről.

Mint mondta, a szerzetesrendek kiadói közül jelen van az Agapé, a Don Bosco, a Bencés Kiadó, továbbá a ferencesek és a szaléziak is képviseltetik magukat. A protestánsok közül felsorolta a Kálvin, a Luther és a Harmat kiadót, valamint a Magyar Bibliatársulatot. Szót ejtett a katolikus sajtó kiadóiról is, többek között az Új Emberről, a Vigíliáról, a Vasárnapról és a Keresztény Szóról. A magánkiadók között említette a Kairoszt, az Etalon Film Kiadót, a Zarándok Kiadót és az Éghajlat Könyvkiadót.

Rózsa Huba utalt arra, hogy 50 szerző dedikálja a könyvhéten a munkáit, többek között Kopp Mária orvos-pszichológus, Dávid Katalin művészettörténész, Czigány György költő, Szendi József nyugalmazott érsek, Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Székely János római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, Bolberitz Pál teológia professzor, valamint Osztie Zoltán plébános.

A könyvhét május 10-től 15-ig tart a Ferenciek terén, a Ferenciek terén Makovecz Imre által tervezett jurtasátrakban naponta 9-től 19 óráig 32 könyvkiadó kínálja köteteit. Irodalmi, lelkiségi, teoló­giai, történeti és filozófiai művek is megjelennek. A Ferenciek terén a szerzőkkel is találkozhatnak, 49 író, költő és teológus dedikálja műveit hétfőtől péntekig 15 és 18 óra között, szombaton pedig egész nap programok várják a látogatókat.
A dedikálások és a könyvhét részletes programjairól és arról, ki mikor dedikál, Szent István Társulat honlapján olvashat: http://szit.katolikus.hu/index.php?m=szent_istvan_konyvhet_2010

Könyvajánló

A Luther Kiadó könyvei és dr. Fabiny Tamás püspök négy könyve is megvásárolható a könyvhéten, a püspök dedikálni is fog Fereciek terén. A négy könyv a következő: Fabiny Tamás – Kocsis Fülöp – Székely János: A példázat erejével (Éghajlat Könyvkiadó), Fabiny Tamás: Sem magasság, sem mélység – Keken András életregénye (Harmati Kiadó), Fabiny Tamás: Ajtórésnyi zsoltár (Luther Kiadó), Fabiny Tamás: Miért hiszek? (Kairosz Kiadó)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben