Megnyílt a Gizella Királyné Múzeum

Létrehozás: 2010. május 04., 17:39 Legutolsó módosítás: 2010. május 04., 17:39

Veszprém – Megnyitotta kapuját május 1-jén a veszprémi egyházmegyei Gizella Királyné Múzeum, ahol ezúttal három új kiállítás is fogadja ebben az évben a látogatókat. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

Az intézmény két emeletén reprezentatív tárlatot rendeztek a papság évéhez kapcsolódva a múzeum liturgikus kincseiből, értékes műtárgyaiból, egy teremben pedig az 1750-ben Padányi Bíró Márton püspök megbízásából állíttatott (a bazilika előtt található) barokk Szentháromság-oszlop szoboralakjait ismerheti meg a közönség másolatok segítségével. Emellett az érdeklődők elé tárja a múzeum legújabb szerzeményeit is.

A gazdag művészettörténeti, egyháztörténeti értékeket bemutató kiállítást Márfi Gyula érsek nyitotta meg. Köszönetet mondott elsősorban K. Palágyi Sylvia igazgatónőnek és munkatársainak az igényes válogatásért, az értékek felmutatásáért. Válasz lehet ez a három tárlat mindazoknak manapság, akik egyre kérdezgetik: mit keres a papság a társadalomban már a 21. században, s úgy tekintenek a lelkipásztorokra, az egyházra, mint valamiféle környezetbe nem illő alakzatra, mondta az érsek. A kiállításon szereplő liturgikus tárgyak, miseruhák, festmények, szobrok rendkívüli iparművészeti és képzőművészeti értéket képviselnek. Mindezek az egyház és benne a szolgáló papság nélkül nem születtek volna meg. A kelyhek, a paténák, a cibóriumok, szentségmutatók (monstranciák), keresztek, betegellátó szelencék, ostyatartó szelencék, miseruhák, palástok, stólák, múlhatatlan értékű műalkotások is.

A tárlaton látható többek között a Vetési-kazula, Padányi Bíró Márton és Hornig Károly miseruhái, pásztorbotjaik, szenteltvíztartók, csengők, tömjénezők. Láthatunk szent papokat és szerzeteseket, és egy fotómontázs idézi meg a közelmúlt emlékezetes egyházmegyei eseményeit.

A tárlatok október 15-ig tekinthetők meg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben