Egy Mária Dorottya képpel gazdagodott az Evangélikus Országos Múzeum

Létrehozás: 2010. december 09., 09:41 Legutolsó módosítás: 2010. december 09., 15:06

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum új műtárggyal gazdagodott. A múzeumnak eddig nem volt eredeti Mária Dorottya képe, ám a napokban egy kisméretű, 1857-ben készült képpel gazdagodott a gyűjtemény – tudta meg az evangelikus.hu.

Mária Dorottya Lujza Vilma Karolina württembergi hercegnőről József Nádor harmadik feleségéről és későbbi özvegyéről a Budavárban őriznek egy képet, de ezen a festményen kívül nem volt még más portré egyházunk tulajdonában.

„Egyik kutató társam, Kéthelyi Mátyás hívta fel a figyelmemet a képre – mesélte honlapunknak Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója, aki felvette a kapcsolatot ifj. dr. Harmati Bélával, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójával.

„A Nagyházi Galéria árverésén, a napokban vettük meg a képet – mondta ifj. dr. Harmati Béla. – A bársony keretben lévő, tenyérnyi nagyságú olajfestményt egy Petz, E. jelzésű osztrák festő készítette 1857-ben, két évvel Mária Dorottya halála után.”

A képet azután láthatja majd a nagyközönség a múzeumban, hogy a keretén és a hátoldalán pár szükséges restaurálást elvégeznek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben