Magasság és mélység között – Erőss Zsolt az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban

Létrehozás: 2011. november 22., 00:07 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 13:49

Aszód – az Aszódi Evangélikus Gimnázium és az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány együttműködésével került megrendezésre 2011. november 18-án az a beszélgetés, melynek meghívott előadója Erőss Zsolt hegymászó volt. Szöveg: Galambos Ádám, Fotó: Kondella Mihály

A gimnázium teltházas dísztermében a jelenlévők megismerhették a hegymászás szépségeit és nehézségeit. Erőss Zsolt előadásában rámutatott: „Bármennyire is szép a hegycsúcson lenni és onnan körülnézni a lényeg mégsem ezen van. A lényeg ugyanis az úton van. A csúcs csak ajándék. Amikor valaki felér a csúcsra bármennyire is azt gondolnánk, mégsem kíván ottmaradni, hanem visszavágyik.”

Erőss Zsolt beszámolója közben kitért balesetére is, melynek következtében egyik lábát amputálni kellett. Ennek megélése nagy kihívást jelentett, hisz nem lehetett tudni, vissza tud-e majd térni a hegyekbe vagy sem. Az eredmény viszont nem váratott magára, hanem nemzetközi elismeréssé vált. A Hópárduc azóta újabb, immáron kilencedik nyolcezer méter fölötti hegymászásánál tart, mely reménység szerint nem az utolsó.

Az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban megvalósuló alkalmat 2011. november 29-én Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész önálló kiállítása követi majd, amelyet Benczúr László Ybl-díjas építész, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője fog megnyitni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben