Mága Zoltán templomi koncertturnéjára indult

Létrehozás: 2009. május 20., 12:26 Legutolsó módosítás: 2009. május 20., 12:33

Tiszavasvári – Páratlan koncert tanúja volt vasárnap a tiszavasvári református templom közönsége, hiszen útjára indult Mága Zoltán hegedűművész nagyszabású templomi koncertsorozata: Béke az Isten házában címmel. Forrás: Stop.hu

A száz koncertből álló példaértékű kezdeményezés első állomása egyúttal jótékonysági koncert is volt, egy magyar cigánygyermek megsegítésére, aki lebénult és kerekesszékbe kényszerült, mert egy iskolai kirándulás során véletlen balesetet szenvedett. A fiú szülei nagyon nehéz körülmények között élnek, a gyógykezelés felemészti minden pénzüket – ezért döntöttek úgy a tiszavasváriak, hogy ezzel a koncerttel támogatják őket.

A beteg gyermek súlyos helyzetére Esztergályos Jenő, az Apáczai Könyvkiadó igazgatója is felfigyelt és megkérte Mága Zoltánt, aki örömmel állt a kezdeményezés mellé. Muzsikájára a zsúfolásig megtelt templomban állva tapsoltak az emberek, sírtak a meghatódottságtól, Katona Béla lelkész még most is a koncert hatása alatt van: „Egy nagyon hiteles ember szólalt meg, nem csak a muzsikájával, hanem a szavaival is. Mindannyiunknak erre van szükségünk, hiszen az elmúlt időkben nagyon sok áldozata lett Magyarországnak, cigány és nem cigány egyaránt. Túlzás nélkül mondom, hogy Mága Zoltán nemes programjának legméltóbb helyszíne Isten háza!”

Mága Zoltán egyúttal kezdeményezte, hogy most megjelent újévi koncert CD- és DVD eladásainak teljes bevételét karitatív célokra fordítja. Ezért úgy döntött, hogy ugyanannyi pénzt ajánl az Olaszliszkán meglincselt tiszavasvári tanár gyermekeinek a továbbtanuláshoz, amennyi a beteg fiúnak összegyűlt.

„Több százezer embert szeretnék megszólaltatni – a tévéképernyőn keresztül pedig több milliót ezzel a koncertsorozattal! Zenével igenis békét lehet kötni cigány és nem cigány között, hidat lehet építeni a kisebbség és a többség között. A tiszavasváriak elsőként bizonyították be, hogy nincs bajuk a rendes cigányokkal, együtt tudnak velük élni és ha kell, támogatják is őket. Többször elmondtam már, de nem győzőm hangsúlyozni: nem a rendes cigányokkal van baj Magyarországon, hanem azokkal, akik nehezen tudnak integrálódni a magyar társadalomba. Ez a jelenség nemcsak cigánykérdés a számomra. Az úgymond rendetlen embereket is be kell hoznunk a többségbe, hogy példát vegyenek és be tudjanak illeszkedni. Ehhez nekünk pedig utat kell nyitni. Én megteszem, tegye meg a nagyközönség is!” – mondta Mága Zoltán.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben