Lovasi András és Nikola Parov is fellép a béke világnapján

Létrehozás: 2010. április 22., 10:50 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 10:51

Pécs – Egyházi és hagyományos zenei alapokra épülő kortárs muzsikát mutatnak be Pécsett a nyitott templomok napján. Forrás: kapos.hu

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO „Városok a békéért” díját, a balkáni háborúk idején tanúsított magatartása, valamint a kisebbségekkel való bánásmód miatt. Május 9-én, a béke világnapján a városban jelen lévő vallások szakrális tereiben egyházi és hagyományos zenei alapokra épülő kortárs muzsika csendül fel. Ennek keretében  fellépnek a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete hallgatói a Pius templom Kórusának közreműködésével. A Cella Septichorában kora középkori latin himnuszok csendülnek fel a Sator Quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András előadásában. A Belvárosi Református templomban a balatonszárszói Soli Deo Gloria Kórus és Pörneki Anikó énekművész lép fel.

A Ferences templomban Otoki Paduai Szent Antal templom „Boldog Alojzia Spenicek" Vegyeskara, a V.K.I. Lickl György Női Kamarakórusa és a Szeráfi Kórus mutatkozik be.
A Zsinagógában a Bíró Eszter Quintet (Bíró Eszter, Fodo, Nikola Parov, Papesch Péter, Hámori Péter) játszik majd.

A Dómmúzeumban Szvorák Katalin A nap megszentelése címmel énekel himnuszokat, zsoltárokat és imákat. Az fellépésen közreműködik Andrejszki Judit, Gombai Tamás és Pejtsik Péter.

Kiállításra kerül Kelle Antal képzőművész-artformer „Mű a Szentföldről” című munkája Pécs világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban. A szobor egy bronz rög, mely szimbolizálja a mai Európát és az egész világot különösen próbára tevő emberi másságok elviselését és összefonódását. Az alkotást a Vatikán megvásárolta, így az első és utolsó alkalommal tekinthető meg hazánkban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben