Látogatórekord a Zsidó Nyári Fesztiválon

Létrehozás: 2010. szeptember 08., 10:20 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 08., 10:33

Budapest – Látogatottsági rekordot döntött idén a Zsidó Nyári Fesztivál: a hétfőn véget ért fővárosi programsorozatra több mint 120 ezer magyar és külföldi vendég volt kíváncsi. Forrás: MTI

A másfél hét alatt 52 programot és csaknem négyszáz művészt felvonultató fesztivál hétfő este Gavriel Lipkind világhírű csellóművész és a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusaiból alakult Grazioso Kamarazenekar koncertjével ért véget. Programjukban szerepelt többek között Ezio Bosso Mózes című művének ősbemutatója, amelyről lemezfelvétel is készült a Rumbach utcai zsinagógában.

A tíznapos összművészeti fesztivál szabadtéri programjai, valamint a Dohány utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Rumbach utcai zsinagóga rendezvényei iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés - adott gyorsmérleget az MTI-nek kedden Vadas Vera igazgató, aki szerint a fesztivál látogatóinak száma meghaladta a 120 ezret. Elmondta, hogy idei költségvetésük 98 millió forint volt, amelynek 47 százalékát a jegybevételekből, 37 százalékát állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig saját erőből, illetve cégek támogatásából finanszírozták.

A legsikeresebb programokat sorolva kiemelte: a Syma csarnokban vasárnap több ezer fiatal ünnepelte a világhírű haszid reggae és rapper sztárt Matisyahut, aki először járt Budapesten.

Kiemelkedően nagy sikert aratott az izraeli Beer-Sheva Színház Piaf című előadása, valamint a Dés László életművéből összeállított koncertsorozat is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben