Kulturális örökség napjai – Zsidónegyed éjszakája Budapesten

Létrehozás: 2011. szeptember 15., 09:27 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 15., 09:28

Budapest – A budapesti zsidóság múltjának és jövőjének legfontosabb helyszínein, a Dohány és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógákban csatlakozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Kulturális örökség napjai rendezvényeihez. Forrás: MTI

Szombat este szombatbúcsúztatással kezdődik a program a Dohány utcai zsinagóga Goldmark Termében Fröhlich Róbert főrabbi közreműködésével. A Magyar Zsidó Múzeum első emeletén az állandó kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a zsidó vallással és kultúrával. A tárlatvezetésen bemutatják a holokauszt magyar vonatkozásait és történetét korabeli dokumentumokon és fotókon keresztül – közölte a Mazsihisz szerdán az MTI-vel.
Európa második leggazdagabb zsidó vallási múzeumában több száz éves különleges kegytárgyakat tekinthetnek meg a látogatók, a második emeleten pedig Jankay Tibor életmű-kiállítása lesz látható a kurátor tárlatvezetésével. Emellett Verő Tamás rabbi válaszol a zsidósággal kapcsolatos kérdésekre és kérdéssort is tölthetnek ki a vállalkozó kedvűek, akik között könyvcsomagot sorsolnak ki.
A Magyar Zsidó Levéltárban, Közép-Európa első levéltári látványraktárában a látogatók megtekinthetik rabbik, tudósok leveleit, illusztrált kéziratokat, kitüntetéseket, okleveleket, fényképeket, egy nyolcszáz éves illusztrált pergament, illetve mások mellett Raoul Wallenberg embermentő svéd diplomata és Goldziher Ignác orientalista tudós aláírását.
A második emeleten az Itt lakott Rosenthal című kiállítás a pesti zsidónegyed kétszáz éves történetét mutatja be. Adatokban gazdag interaktív térképek, fényképek és dokumentumok százai lesznek itt láthatók, s a nagyteremben a zsidónegyedhez és a pesti zsidó intézményekhez kapcsolódó filmeket tekinthetnek meg a nézők.
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában a közel-keleti és a spanyol zsidó zenei dallamvilágot játszó Tzomet és a balkáni zenét játszó Söndörgő együttes koncertjét hallgathatja meg a közönség.
Éjfélig félóránként rendhagyó éjszakai sétákat is szerveznek a zsidónegyedben a Zachor Alapítvány diákönkéntesei. Az útvonal érinti a Dohány utcai, a Kazinczy utcai valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógákat is. Vasárnap Kőnig Tamás építésszel lehet majd körbejárni a felújítás előtt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben