Kulturális örökség napjai – Programok Pest megyében

Létrehozás: 2011. szeptember 16., 14:13 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 14:14

Budapest - Kuriózumokkal, meglepetésekkel, újra felfedezendő értékekkel és a nagyközönség számára ritkán vagy máskor soha meg nem nyíló épületekkel, közöttük a váci fegyház bemutatásával várják a látogatókat Pest megyében szombaton és vasárnap a Kulturális örökség napjain. Forrás: MTI

A Váci Fegyház és Börtön épületében a vezetett séták szombaton és vasárnap 10 és 11.30 órakor indulnak, másfél óra időtartamban negyven fő részvételével.
A Beöthy-Kazinczy-kúria épületét fedezheti fel az, aki Abonyba látogat. A ma a speciális otthon irodahelyiségeinek helyet adó épület a város tizenhárom kúriája közül az egyetlen, amely fel van újítva. Biatorbágyon a Szily-Fáy-kastély barokk épülete hívja a kíváncsi vendégeket. A 2001 óta használaton kívül álló épület jelenleg jobb időkre és hasznosításra vár. Szintén felfedezésre és megmentésre vár ugyanitt a Sándor-Metternich-kastély egy része. A feltehetően Hild József által tervezett épület egyik részében iskola működik, a másik része - miután évtizedekig TSZ üzemként "hasznosult" - megmentésre vár.
Az ismerős, mégis felfedezendő részleteket kínáló épületek közé tartozik a gödöllői Városi Múzeum: a település legrégebbi barokk épületét művészettörténész mutatja be. Szintén titkok tárulnak fel a váci levéltárban: a 2006-ban felújított, mintegy 200 éves épület egy XVI. századi pincével és a nagyközönség elől elzárt raktárakkal rendelkezik, a rendezvény során az érdeklődők az épület mellett az ott őrzött iratokkal és ezek keletkezésével is megismerkedhetnek; Nagykőrösön nemcsak az Arany János Kulturális Központ Könyvtárának múltja, de az épület rejtett értékei is megismerhetővé válnak a hétvégén.
Megnyílik a Váci Püspöki Palota is, egyes termei és a többszintes pincerendszer vezetéssel tekinthetők meg, és szintén kitárul a ma Cházár András nevét viselő oktatási-nevelési intézmény kapuja. Az egykori püspöki palotát az 1700-as évek közepén Althan püspök terveztette és építtette, a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet 1802-ben kezdte meg itt működését. 
Kerékpárral járják végig az utat a katolikus és a református temetőhöz Abonyban, a túrához csatlakozók a város jeles személyiségeiről kaphatnak információt. Kulturális és szakrális sétát ajánlanak Pilisszántón, ahol többek között megismerhetik a Csillagösvény hét stációját; Budakeszin a Mária-szurdokkal, budakeszi ősi kegyhelyével, valamikori zarándokhellyel, valamint a szurdokban található piktortégla üregekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A városséták során egyebek mellett a XIX. századi Vác titkai tárulnak fel A kocsmától a bordélyig című tematikus útvonalon, zenés barangolást kínálnak Cegléden, melynek során a résztvevőket az épületek bemutatása mellett mindenhol egy kis zenei csemegével várják. A nagykőrösi Aranysétán nemcsak az Arany János emlékéhez fűződő helyszíneket, épületeket érintik, de megismerhetik a katolikus templom, a városháza és a könyvtár látogatók számára eddig még be nem mutatott pincéjét az épület alapkövével együtt.
A látogatók újra felfedezhetik maguknak többek között Petőfi szüleinek házát Dömsödön vagy az Érd-Ófaluban található, a római hadi út nyomvonala mellett emelkedő minaretet is. 
A programkínálatban szerepel egyebek mellett a biatorbágyi hajtányhajtás, ahol a viadukthídfő és a Pontis Hotel parkolója között keskeny nyomtávú hajtány közlekedik; az Üröm és Budapest határán található különleges határkövek bemutatása vagy az ürömi pincerendszerek, melyek különlegessége, hogy a felszín megbontása nélkül épültek, s lovas kocsival is lehetett bennük közlekedni.
A hagyományoknak megfelelően több településen is kiállítások, koncertek színesítik a programot. Hangversennyel várják a közönséget többek között Szigetújfalun a Szent Lénárd Plébániatemplomban, ahol egyházi kórusok és zenekarok adnak közös koncertet, valamint a Váci Püspöki Palota dísztermében, ahol Polgár Éva zongoraművész Liszt-estje hallható; Nagytarcsán Botz Yvett üvegkiállítása, Cegléden Szekeres Erzsébet meseszőttesei láthatók a kulturális örökség napjain.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben