Kulturális örökség napjai – Programok Debrecenben

Létrehozás: 2011. szeptember 16., 14:17 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 14:18

Debrecen - Debrecenben a Honvédtemető és benne a Hősök Mauzóleuma, valamint az egykori Zenede épülete is megnyitja kapuit a hétvégén a Kulturális örökség napjain. Hajdú-Biharban tucatnyi intézmény várja hétvégére az érdeklődőket. Forrás: MTI

A Hősök Mauzóleuma 1932-ben épült Debrecen lakosainak adományából Lechner Jenő és Szontágh Pál tervei alapján. Az épület előtt a Haldokló oroszlán című, az 1848/49-es szabadságharc emlékére állított impozáns szobor található, melyet 1861-ben Marschalkó János szobrászművész készített.
A Honvédtemető mellett Debrecenben a Kossuth utcai Református Egyházközség temploma, a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Háza és a Tímárház is látogatható lesz - közölte Németh Orsolya, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel.
Az egyik legfőbb látnivalóként kinyit a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola épülete, a "Zenede Palota" is, amely hazánkban elsőként épült zeneoktatási célra 1894-ben. Az országosan védett műemléképület díszterme, a Kodály Hangversenyterem mennyezetfreskója az egyetlen megmaradt Mirkovszky-alkotás. Az épületet vasárnap délután járhatják körbe az érdeklődők.
A cívisvárosi programokon túl Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon és Ebesen is rendeznek programokat helyi közösségi házakban és művészeti intézményekben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben