Közadakozás nyomán ismét felállítják a szolnoki Mária-szobrot

Létrehozás: 2011. szeptember 07., 09:21 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 07., 09:23

Szolnok – Restaurálása után hamarosan ismét látható lesz Szolnokon az a Mária-szobor, amelyet eredetileg 1847-ben, a nagy tűzvészek megfékezésének emlékére állítottak a Tisza-parti városban; az alkotás közszemlére tételéhez szükséges pénzt adakozás révén teremtik elő, az összeg kétharmada már összegyűlt. Forrás: MTI

A szobor a város szintén Mária nevét viselő utcájában állt, onnan a szolnoki Belvárosi Plébániára, majd végül a rákóczifalvi Macimúzeumba került. Felújításra a fővárosba, a Nemzeti Galéria restaurátorműhelyébe szállították, majd a hét elején került vissza Szolnokra, ahol szeptember 12-én régi helye közelében állítják fel ismét egyházi közreműködéssel – mondta el Pogány Gábor Benő szobrászművész, az akciót szervező Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke kedden az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a Mária-szobor megújítása és felállítása kereken másfél millió forintba fog kerülni. Eddig valamivel több, mint egymillió forint gyűlt össze, amit a restaurátori munkákért fizetnek ki, a fennmaradó részt az év végéig kell kiegyenlíteni. A gyűjtés így tovább folytatódik. Ennek keretében például megvásárolható a város új vízi átkelőjét, a Tiszavirág nevű gyalogos és kerékpáros hidat ábrázoló kitűző, vevői darabonként 500 forinttal támogatják a szobor ügyét.
Az egyesület további köztéri alkotásokat szeretne hasonló módon restauráltatni, így többek között a belvárosi nagytemplom mellett álló szentháromságszobor talapzatát, a vártemplom mögötti Nepomuki Szent János szobrot, valamint a Tisza és a Zagyva torkolatánál lévő másik Mária-szobrot.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben