Könyvvásár ferences kincsekből

Létrehozás: 2009. december 16., 11:54 Legutolsó módosítás: 2009. december 16., 11:55

Budapest – A Magyar Ferences Könyvtár advent negyedik vasárnapján könyvvásárt rendez másodpéldányaiból a budapesti Ferenciek terén álló templomuk földszinti hittantermében. Forrás: kulturpart.hu, MTI

A szerzetesrend sajtóközpontja közölte: a szabadon elvihető könyvekért cserébe adományokat várnak, amelyekből a ferences gyűjteményt fejlesztik majd. Több száz, javarészt teológiával, történelemmel, irodalomtörténettel foglalkozó könyv között lehet válogatni, valamint megvásárolhatók a ferences jubileumi év ünnepi kiadványai is. Már advent harmadik vasárnapján is tartottak könyvvásárt ugyanilyen céllal.

A ferences rend 1209-ben szóban, majd 1223-ben írásban nyert pápai megerősítést. Amikor az alapító, Assisi Szent Ferenc 1226-ban meghalt, követői már több ezren voltak. Rendtartományokra, provinciákra oszlottak, Angliától a Szentföldig.

Az első magyarországi provincia 1232-ben vagy 1233-ban vált önállóvá, s a XIV. század kezdetén már 45 rendházat számlált. A jelenlegi szervezetet, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartományt 2006. június 24-én hozták létre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben