Könyv a kommunizmus emberi drámáiról – Tőkés sógora is jelentett

Létrehozás: 2009. november 24., 11:27 Legutolsó módosítás: 2009. november 24., 11:28

Saját lakodalmát is felhasználta egykori sógora, hogy jelentsen a szekunak Tőkés Lászlóról. Erről is ír új könyvében Molnár János egyháztörténész, aki a román titkosszolgálat, a hírhedt Securitate titkos aktáiba nyújt bepillantást Szigorúan ellenőrzött evangélium című művével. A kiadvány magyarországi bemutatójára november 24-én, kedden 17 órakor a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban kerül sor. Forrás: kultura.hu

A kötet legsokkolóbb története dr. Bartha Tibor főorvos ügye. Bartha Tőkés László húgát vette feleségül, és Stelian álnéven már a lakodalomból jelentett a Tőkés családról, elsősorban a későbbi püspökről, Tőkés Lászlóról. A dokumentumok szerint a Securitate azért szervezte meg a házasságot, hogy a besúgó így kerüljön közelebb Tőkésékhez. A Ceausescu-rendszer hátborzongató világát megidéző könyvet író Molnár János egyháztörténész, a Debreceni Egyetem docense, aki 1975 és 1989 lelkipásztorként szolgált Romániában. Molnár nyíltan elutasította a kommunista rendszerrel való "együttműködést"; szamizdat publikációiért 1983-ban letartóztatták. 1988-ban Tőkés Lászlóval együtt lépett fel a romániai falurombolás ellen. 1989 óta Szegeden él, vallás- és egyháztörténetet oktat, kutat.
 
A Szigorúan ellenőrzött evangélium című kiadvány számos, az egyház berkeiben tevékenykedő besúgó, illetve szekus tiszt nevét fedi fel. A szerző művével arra figyelmeztet, hogy "bűnmegvallásra és bűnbocsánatra soha nem lehet azt mondani, hogy késő."
 
A négyszáz oldalas, tetemes mennyiségű dokumentummásolattal ellátott kötetből kiderül, hogy a kommunizmus idején az erdélyi református egyházban dolgozók kétharmada meghurcolt, meggyötört ember volt, egyharmaduk azonban a diktatúra szolgálatába szegődött. Molnár János a könyvben valójában a kommunizmus emberi drámáiról beszél.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben