Kiránduló gyülekezetek – Pákozdi panoráma, katonák között

Létrehozás: 2010. május 10., 15:24 Legutolsó módosítás: 2010. május 10., 15:27

Talán semmi nem áll olyan messze a Biblia szellemétől, mint, az emberélet kioltása, most mégis az erre szakosodott emberek, a katonák előtti tisztelgésre invitálom a Kedves Olvasót. Igaz, itt nem ördögi rafinációval megtervezett és elkészített, sokszor műszaki csodának tekinthető szerkezeteket és kezelőiket ismerhetjük meg, hanem éppen ellenkezőleg: a béke megteremtésén, fenntartásán és megőrzésén őrködő ember küzdelmes napjaiba enged bepillantani a kiállítás. S mert a hely kötelez a pákozdi KEMPP-ben (Katonai Emlékpark Pákozd) természetesen részt kapott a pákozdi csatát bemutató kiállítás is. Szöveg és fotó: Gyarmati Gábor

Modern beléptető rendszeren át lehet bejutni a korábban is hasonló funkciót betöltő, ám sokkal szerényebb kialakítású területre. Az elmúlt évek fejlesztésének eredményeként megalakult KEMPP, logóján is jelzi fő hivatását: főhajtás a honvédeknek. Ami utalás arra is, hogy méltó emléket állít az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős katonáinak. A gondozott parkolóból első utunk a távolról is jól látható obeliszkhez, a pákozdi csata emlékművéhez vezet, ám előbb megállunk a 13 aradi vértanút megidéző faragott fa oszlopok mellett. A talapzatán nyugvó mészkő oszlop hatalmas felkiáltójelként hirdeti a nemzet szabadságvágyát és Európa XIX. századi történelmének egyik legszebb s egyben legtragikusabb eseményét. A szomszédságában álló épület alsó szintjén lévő állandó kiállítás ismeretekkel is szolgál a szabadságharc első és győztes pákozdi csatájáról, s valóban elcsendesedést, főhajtást vált ki a szemlélőből. Narrátor magyarázza el – sőt egy méretarányos terepasztal segítségével nyomon is követhetők – a csata részleteit. Megidézve a véres ütközeteket, az ellenfelek stratégiáját és a pillanatról pillanatra változó harci helyzetet. Ahol a kisebb magyar hadat győzelemre vezető Móga tábornok és katonái megállították, majd megfutamították Jellasics horvát bán Habsburgok által támogatott seregét. Példát mutatva ezzel nem csak a hazának, de egész Európának bátorságból, hősiességből, hazaszeretetből. A kiállítás tablók, korabeli tárgyak valamint egy egyenruha bemutató segítségével villantja fel a szabadságharc korát és nevezetesebb arcait.

Az ezernyolcszázas évek közepét megidéző kiállítás megtekintése után nagyot lépünk előre időben. A jellemzően az I. Világháború harcászati sajátosságát egy lövészárok rendszer mutatnak be az érdeklődőknek az épület mellett. A dimbes-dombos oldalba vágott, kanyargós árkot végigjáróknak táblák szemléltetik a katonák cseppet sem könnyű életét az eléggé kétes biztonságot nyújtó lövészárkokban folyó háború idején.

Ismét ugorva egyet az időben, az egykori fogadóépületben a közelmúlt katonai relikviáit nézhetjük meg. Lehetőséget teremtve egyszersmind az apukáknak, hogy a katonaságot szerencsére már csak hírből ismerő ifjabb nemzedék számára is kézzelfogható valósággá váljék a mindig vidám katonatörténetek gyakori főszereplője a stoki, láthassanak egy katonásan bevetett ágyat, melynek elsajátítása oly sok újonc életét keserítette meg az első hetekben, de akad csajka, katonai étkészlet vagy nyakban hordott személyi azonosító lapocska, közkeletű nevén dögcédula is. A kiállításról a teraszra kilépve pompás panorámában gyönyörködhetünk. Lábunk előtt a Velencei-tó mocsaras, zsombékos víztükrét, mögöttünk a Velencei hegység lankás domborulatait csodálhatjuk meg.

Az emlékpark újdonsága kicsit lejjebb várja a látogatót. A legújabb kori katonaság néhány eszközét tették közszemlére, olyan ruhákat és használati tárgyakat, amelyeket jobbára csak híradókban esetleg akciófilmekben láthat egyszerű földi halandó. Nem nehéz megjósolni azonban, hogy a kiállítás igazi slágere – a nagyobbacska fiúk körében egészen biztosan – az a repülőgép szimulátor, amely egy ügyes számítógépes program és valóságoshoz hasonló pilótafülke, no meg botkormány, gázkar és egy tv képernyő segítségével a vállalkozók egy vadászgépben érezhetik magukat, amint elsuhannak, vagy éppen orsókat írnak le a térképszerű táj fölött. Az emeleti részen pedig magyar katonai missziók relikviáit, ismertető anyagait helyezték el tárlókban Afganisztántól Vietnámig a Föld számtalan országából, ahol magyar békefenntartók megfordultak a mögöttünk hagyott évtizedekben.

A szépen gondozott park, a kellemes környezet, a csodás panoráma önmagában is kellemes időtöltést, programot ígér. A nem igazán olcsó belépőből csoportoknak, családoknak kedvezményeket adnak, érdemes tehát előzetesen érdeklődni a 22/732-002 telefonszámon, de sok hasznos információval, sőt előre bejelentkezési lehetőséggel szolgál honlapjuk is a www.kempp.hu. címen. Ha valaki nem akarja valamennyi kiállítást megnézni, csak sétálni, netán megpihenni szeretne az autópálya mellett, annak is érdemes felkeresnie az emlékparkot, hiszen az autópályáról közvetlen lehajtója van, és zárt, rendezett, biztonságos parkolóval, kávézóval fogadják a betérőket. Ilyenkor természetesen nem kell a belépőjegyet megváltani, csak a parkolási díj megfizetése kötelező.                                                                         

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben