Kiállítás nyílt a váci református egyház történetéről

Létrehozás: 2011. november 14., 15:15 Legutolsó módosítás: 2011. november 17., 17:06

Vác – Szombattól látható a Váci Értéktár legújabb időszaki kiállítása, amely a váci református gyülekezet történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. A tárlat részeként az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Váci Református Népfőiskola történetét is megismerheti a közönség. Forrás: MTI

Mészáros Balázs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzedékről nemzedékre című tárlat a Vác-Felsővárosi Református Egyházközséggel közös szervezésben jött létre.
A váci reformátusok története a 16. század közepével kezdődik, a gyülekezetnek különleges szerepe volt a magyarság itteni fennmaradásában a török időkben. Az 1700-as évek elején Vác északi részére Kisvácra száműzött gyülekezetet földművesek alkották. A kis református közösség sorsában csak az 1781-es türelmi rendelet hozott változást, ekkor építhették fel első templomukat is vázolta fel a történelmi hátteret Mészáros Balázs.
„Az évszázadokon át fennmaradt, hagyományait kitartóan őrző paraszti közösséget végül az 1950-es évek téeszesítése bomlasztotta fel” emelte ki Mészáros Balázs. Sorsukat Pap Béla élettörténete szimbolizálja, aki 1938 és 1942 között volt Vácon lelkész, s aki az egyházi iskolák államosítása elleni kiállása miatt négy évet töltött fegyházban Vácott. A tárlat az ő alakja mellett megidézi a város jelentősebb tiszteleteseit, bemutatja a legfontosabb református egyesületeket, köztük a Református Gazdakört és a Református Nőegyletet.
1991 óta a váci református közösség életében egyre nagyobb szerepet játszik a református népfőiskola, az intézmény indulásáról és működéséről dokumentumok szólnak a tárlaton.
A kiállított tárgyak váci családoktól kölcsönkapott relikviák, 19. századi énekeskönyvek, bibliák, családi fotók, konfirmációs emléklapok, személyes történetek és nem utolsó sorban népviseleti tárgyak.
„A tradícióihoz ragaszkodó váci református közösség a népviseletek fennmaradásában is fontos szerepet játszott, ezt bizonyítják a megőrzött és most kiállított ruhadarabok” hangsúlyozta Mészáros Balázs.
A szombati kiállításmegnyitóhoz kapcsolódóan ünnepi előadásokkal emlékeznek meg a Váci Református Népfőiskola megalapításának 20. évfordulójáról.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben