Kezdődik az I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál

Létrehozás: 2011. augusztus 12., 09:01 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 12., 09:02

Győr – Sopronbánfalva – Pénteken kezdődik a 16 napon át tartó I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál a kolostor kvadrumában. Forrás: MTI

Az ódon falak között megrendezett eseménysorozat a vallások sokszínű világával ismerteti meg a közönséget: szakrális zenei és kórusművek, különleges koncertek, képzőművészeti alkotások, kiállítások várják az érdeklődőket. A lelki-szellemi táplálékok mellett a gasztronómiai különlegességek is jelentős hangsúlyt kapnak: a 150 férőhelyes fedett gasztroudvarban az egyes vallásokra jellemző különleges ínyencségeket kóstolhatják meg a vendégek.
Az első hétvégén, augusztus 12. és 14. között A Napba öltözött asszony – Mária-napok címmel szakrális művészeti kiállítást rendeznek, továbbá keresztény lelkiségű önismereti programokkal, lelkigyakorlatokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, egyéni és csoportos foglalkozásokkal, filmvetítésekkel is várják a résztvevőket.
A program keretében mások mellett Csiba Júlia Mária-énekeket és felvidéki dalokat ad elő, A belső béke, India misztikus varázsa címmel indiai klasszikus zene- és táncbemutatót rendeznek, valamint La ilaha ilAllah – Egy Isten van – címmel szúfi istendicsőítő énekeket is hallgathatnak az érdeklődők.
Ezenkívül megismerkedhetnek a látogatók többek között a japán kolostori meditációs zenével, hallgathatnak klasszikus szoprán áriákat Bach, Caccini, Schubert és Mendelssohn műveiből, de gospel-spirituálék is szerepelnek a fesztivál kínálatában.
A kolostor honlapján olvasható programban az áll: az augusztus 19. és 21. közötti hétvége Zengj hallelúját címmel az ökumenikus vallási zene témájával foglalkozik, míg a a következő péntektől vasárnapig tartó, Lángnyelvek egyesülése címet viselő programsorozat a pálosok nyomdokain kínálja vallások beszélgetését.
Akik augusztus 26-án látogatnak el Sopronbánfalvára, jelen lehetnek a czestochowai Szűz Mária-kegykép legújabb hazai másolatának ünnepélyes átadásán és megáldásán, amit Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke végez. A tartományfőnök a czestochowai Szűz Mária és a pálos rend története címmel, míg Reisner Ferenc címzetes kanonok, hegykői plébános A Mária-zarándoklatok lelkisége címmel tart előadást. Ezután zarándoklat indul a sopronkertesi pálos kolostorhoz.
A program keretében augusztus 27-én Ég, Föld, ember címmel vallásközi konferenciát rendeznek, amelyen az öt világvallás képviselői arra keresik a választ, hogy az ősi világvallások hagyománya, tanításai, hittételei a mai kor emberének milyen üzenettel tudnak szolgálni a természetfelettiről, teremtésről, teremtőről és a teremtett világról.
A fesztiválon egyebek mellett előadják Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című rockoratóriumát, és fellép Oberfrank Pál színművész, a Szent Efrém Férfikar, a Javor Szentendrei Szerb Ortodox Kórus és a Szigony zenekar is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben