Kálvin és a protestáns gályarabok emlékezete címmel nyílt kiállítás

Létrehozás: 2011. szeptember 15., 08:39 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 15., 08:50

A Selye Napok újabb programjaként Gályarabok emlékezete – Kálvin és a protestáns gályarabok címmel nyílt kiállítás a Csemadok Galériában, szeptember 11-én, vasárnap 17.00 órakor. Forrás: sziakomarom.sk / báj. Fotó: Bárány János

A megnyitó első perceiben Fazekas László református püspök mondott rövid imádságot, majd a jelenlévők elénekelték a 25. zsoltárt. Az emelkedett hangulatban üdvözölte a megjelenteket Stubendek László, a Csemadok városi szervezetének elnöke, aki elmesélte, hogy nem messze a szülőfalujától is őrizték egy hajdani gályarab emlékét.

Millisits Máté művészettörténész elmondta, hogy az anyag, amely Ácsról került most Komáromba, a 2009-es debreceni Kálvin János–kiállítás utazó vátozata, amely tablókon és könyvekben idézi meg Kálvin János emlékezetét, a Kálvin-évek (2009 – 2014) keretében. Tájainkon a Csemadok Galéria a vándorkiállítás első állomása, Rimaszombat és Királyhelmec előtt. Ezután Kálvin és a gályarabok közötti párhuzamokról beszélt a művészettörténész, mert ugyan két időszakban éltek, de egy volt a szellemiségük. Millisits Máté térképeket is mutatott, megjelölve azokat a közeli helyeket ahonnan gályarabságba vitték a protestáns prédikátorokat. A tárlatnyitó a 42. zsoltár eléneklésével, majd kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben