Jótékonysági rendezvényt tartottak Veszprémben a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére

Létrehozás: 2010. október 29., 08:46 Legutolsó módosítás: 2010. október 29., 20:23

Veszrpém – Teltházas jótékonysági rendezvényt tartottak a veszprémi Petőfi Színházban október 25-én este a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az összefogás estje című eseményen neves művészek, művészeti együttesek, közéleti személyiségek léptek fel művészeti produkciókkal és a jó ügy mellett kiálló előadásaikkal. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

A műsorban szerepelt többek között Jókai Anna írónő, Melocco Miklós szobrászművész, Zelnik József néprajzkutató, Mocsai Lajos kézilabdaedző, Csík János zenész, Tóth János operaénekes, a Mendelssohn Kamarazenekar, Varga Miklós, Keresztes Ildikó, Sasvári Sándor, Blaskó Péter, Kubik Anna, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója és Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója, valamint a veszprémi Boldog Gizella szeminárium papnövendékeinek énekkara; előadást tartott Márfi Gyula érsek is.

A jótékonysági est a vörösiszap pusztítását és a mentési küzdelmet, az elsodort életeket bemutató szomorú képkockák kivetítésével kezdődött, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vette át a szót, kiemelve: bárkivel bármikor megtörténhet, hogy  egy váratlan katasztrófa következtében pillanatok alatt elveszíti nemcsak anyagi javait, de emlékeit, jövőbe vetett reményét is. Mi, akiknek van hová hazatérnünk, meleg otthon vár nap mint nap és békés, szeretetteljes családi miliő, elképzelni sem tudjuk talán, mit élnek át a tragédiában érintettek – mondta. Ezért van szükség minden jóakaratú ember összefogására, ahogy ezt Veszprém is teszi most.

Jókai Anna, Kossuth-díjas magyar író- és költőnő megdöbbentő tényekkel kezdte előadását: Olyan időket élünk, mikor a kék Duna nem kék, a szőke Tisza nem szőke, és a termékeny anyaföld sem termékeny. Hát hova forduljunk mi, kis emberek, mint a hatalmas Istenhez, aki sorsunkat rendezi? – mutatott rá. Az ima erejére hívta fel a figyelmet, s közös könyörgésre buzdította a közönséget Ima Magyarországért című költeményével. Gondolataihoz méltóképpen kapcsolódott Szalma Tamás színművész előadásában Az ember tragédiájából kiragadott híres részlet, melyben Lucifer perel az Úrral. Az Úr hangját, válaszait Bessenyei Ferenc szólaltatta meg hangfelvételről.

Márfi Gyula érsek a szabadság és a szeretet viszonyát elemezve a szeretet elsőbbségére hívta fel a figyelmet, mondván: a szabadság is csak akkor hiteles és élvezhető, ha a szeretet hatja át, ha szeretetből fakad. Majd a szeretet három fajtájáról szólott. Az erosz a rajongó szeretet – nemcsak szexuális értelemben, hanem a mester és tanítvány viszonylatában is –, a filiában már benne van a közösségi szeretetérzés is, az elfogadás mellett az adakozás is, az agapé pedig a fenntartás nélküli érzelem, amely a szeretetnek a csúcsa, amikor az ember akár életét is képes áldozni szeretetből a másik emberért. A főpásztor előadása végén arra kérte az egybegyűlteket, erősítsék önmagukban a szeretet érzését mások iránt, hogy a három irány kiegészíthesse, kiteljesíthesse egymást a földi élet során.

Az összefogás estjére szóló 5, 10 és 15 ezer forintos belépők mind elkeltek, a teltházas jótékonysági est teljes bevételét, mintegy kétmillió forintot a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére utalja át a Petőfi Színház.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben