Isten élő háza – Kinyílt a kelenföldi evangélikus templom

Létrehozás: 2011. szeptember 19., 09:21 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 19., 09:24

Budapest – Idén első alkalommal a kelenföldi evangélikus gyülekezet is bekapcsolódott a Szakrális Művészetek Hete és a Kulturális Örökség Napjai keretében szerveződött Nyitott Templomok Éjszakája programsorozatba. Szepesfalvy Ákos presbiter vetette fel a programsorozathoz való csatlakozás ötletét a gyülekezet vezetői felé, és Pál Diana, a gyülekezet orgonista kántora vállalta a szervezésben a koordinátori szerepet. A nyári hónapokban lezajlott előkészítés után 2011. szeptember 17-én este „Tér-zene-beszéd – Művészetek találkozása Kelenföldön” címmel invitálta a gyülekezet az érdeklődőket az este 6-tól 10 óráig szervezett programokra. Szöveg: Ittzés András, fotó: Prőhle Péter

Először a Gemma énekegyüttes „Tündöklik már szerte egész világ” címmel adott koncertet, amelynek keretében három Magnificat-feldolgozás is elhangzott. Két régi mester mellett Nógrádi Péter szerzeményének ősbemutatójára is sor került. A szerzőnek – aki jelen volt a hangversenyen – két további műve is felcsendült, amelyek közül az egyiknek szintén ősbemutatója, a másiknak budapesti bemutatója történt meg ez alkalommal.

A következő órában az építészeté volt a szó. „Isten élő háza – egy másik Schulek” címmel Czirják Ágnes és Lasztóczi Péter adtak ismertetőt arról az építészről, Schulek Jánosról, akinek tervei alapján a gyülekezeti helyiségekkel egybeépített kelenföldi templom, 1926 és 1928 között felépült. Szóltak a kor építészeti irányzatairól és az akkor beépülő lágymányosi városrészről is, amelyek a tervező munkáját meghatározták. A vetített képes előadás után az érdeklődők körbejárhatták az épületet, a gyülekezeti termektől az éppen bővítés alatt álló kolumbáriumon keresztül, a templomkarzatig és a toronyig.

A programsorozat központi szervezőinek kéréséhez igazodva a Liszt-bicentenáriumhoz is kapcsolódott az este egy zenés irodalmi összeállítással. Pál Diana válogatásában a 200 éve született zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenepedagógus leveleiből hangzottak el részletek a templommal egybenyitható tanácsteremben Kézdy György színművész tolmácsolásában. A prózai részek között Szekér Bernadett zongoraművész előadásában öt Liszt-mű szólalt meg. A tanácsteremben került bemutatásra a gyülekezet több különleges oltárterítője is. E bemutató előkészítését Schermann Ákos végezte, a gyülekezet régi kincseinek elkötelezett és avatott gazdája.

Végül a templomba mentek vissza mindazok, akik kitartottak a késői órán is, hogy részt vegyenek a napzáró imaórán. A Bence Gábor vezette Protestáns Kántorátus közreműködésével lezajlott úgynevezett kompletóriumon az igehirdetői szolgálatot Blázy Árpád lelkész végezte. A Raksányi Dezső által festett oltárkép témájához kapcsolódva a feltámadott Krisztus Tamásnak mondott szavai alapján szólt az igehallgatókhoz: „Boldogok, akik nem látnak és hisznek.”

A szervezők számára öröm volt látni a számos ismeretlen arcot a résztvevők között. Ez azt jelentette ugyanis, hogy a gyülekezet tagjain kívül valóban „kívülről” is érkeztek érdeklődők. Számukra a gyülekezet néhány finom falat mellett információkat és lelkésszel való találkozási lehetőséget is igyekezett biztosítani, hogy lássák, élő gyülekezet használja ma is a kelenföldi evangélikus templomot! 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben