Ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt az Apor-emlékhely Győrben

Létrehozás: 2010. március 12., 12:13 Legutolsó módosítás: 2010. március 12., 12:14

Győr – 2010. március 16-án újra megnyitja kapuit a látogatók előtt a Püspökvár pincehelyiségeiben található Apor-kiállítás. A tárlat Boldog Apor Vilmos vértanúságának állít emléket: bemutatja a boldoggá avatott püspök életét és tevékenységét, megidézi 1945 nagyhetét és húsvétját, a püspök áldozatát és vértanúhalálát. Forrás: Magyar Kurír

A kiállításon Apor-szövegek vezetik végig a látogatót. A naplókból származó gondolatok minden teremben egyedülálló hitelességgel ismertetik a bemutatandó kor, életszakasz eseményeit. A vértanú püspök szavai mellett szemtanúk vallanak Isten Szolgája Boldog Apor Vilmos püspök személyéről, önfeláldozó életéről. A különböző tárgyi emlékek, kordokumentumok, fényképek mellett nagy szerepet kapnak a kiállításon az interaktív elemek. Az emlékkiállításra komponált zene, a megtervezett fényhatások, a különböző audiovizuális eszközök felhasználása azt a célt szolgálják, hogy a látogatók minél teljesebben szembesüljenek Apor püspök vértanúságig menő életáldozatával.

A kiállítás helyszínéül a Győri Püspökvár pincehelyiségei szolgálnak, ahol Apor Vilmos az asszonyoknak és gyermekeknek 1945-ben menedéket nyújtott. Az azóta is változatlan környezet rendkívül szuggesztív hatással bír, átélhetőbbé, érthetőbbé teszi az itt lejátszódott drámai eseményeket. A kiállítás központi terme az emlékhely, ahol Apor Vilmos életét áldozta a rábízottakért. A tér közepére fektetett püspöki palást és a rajta lévő véres ing-relikvia a vértanúság megdöbbentő jelképei: Apor Vilmos püspök jó pásztorként életét adta juhaiért.

Az időszakos kiállítás március 16-tól egészen október végéig látogatható, hétfő és vasárnap kivételével
keddtől péntekig : 10.00–16.00 óráig,
szombaton : 9.00–17.00 óráig.

Bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: +36/20/495 7545

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben