Ismét hallhatók koncertek a Mátyás-templomban

Létrehozás: 2011. május 30., 17:55 Legutolsó módosítás: 2011. május 30., 17:56

Budapest – Az év végéig megint szól muzsika rendszerint szombat esténként a Mátyás-templomban, de decemberben a karácsonyi ünnepkör miatt minden hétvégén két-két hangversenyt is tartanak. Forrás: MTI

Bach, Händel, Vivaldi, Cherubini, Corelli, Telemann, Mozart, Schubert, Donizetti, Bizet, Gounod, Liszt és Franck muzsikája szólal meg az év végéig a budavári Mátyás-templomban. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével szervezik a hangversenyeket, a művészeti vezető Szenthelyi Miklós hegedűművész.

„A műsorválasztásnál magától értetődően tekintettel kellett lennem a helyszínre" – mondta el az MTI-nek Szenthelyi Miklós. Figyelembe véve a templom igényeit a művek egyik része egyház

zenei alkotás, a másik fele világi kompozíció, de természetesen a szerzők életművének szakrális indíttatású darabjai. Olyan művek, amelyek a templom miliőjébe jól illenek.

Ugyanakkor fontos szempont volt – jegyezte meg a Magyar Virtuózok alapító-vezetője – hogy a közönség számára vonzó darabok hangozzanak el. „

Ez nem okozott nehézséget, hiszen a barokk irodalom olyan gazdag, így átiratokat sem kellett készítenünk." A programok kétféle alaptípust képviselnek, az egyikben a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kellő súllyal van jelen, a másikban az ének és a hangszerek, az orgona, hegedű, cselló és trombita a főszereplő.

Bár az egyházzenei alkotások között a kórusművek fontossága nem hangsúlyozható eléggé – vélte Szenthelyi Miklós –

, énekkart sajnos nem tudnak felléptetni, hiszen a sorozat bizonyos mértékig vállalkozás, egy kórussal többet kellene próbálni, ez tetemes költséggel járna.

A jegybevétel határozza meg a sorozat jövőjét, vissza kell szoktatniuk a közönséget, hiszen a Mátyás-templom felújítása miatt szüneteltek a koncertek, az idegenforgalmi szervezetek érdeklődését is újra ki kell vívniuk. Mint  a hegedűművész rámutatott, a fiataloknak, növendékeinek bemutatkozási lehetőséget ad a hangverseny széria. Fellép többek között Tokody Ilona, Frankó Tünde, Kertesi Ingrid énekművész, Faludi Judit gordonka-, Borsodi László és Tóth László trombitaművész. Az orgonához Ella István, Hock Bertalan és Király Csaba ül.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben