Hol van a te testvéred? – Hálóba kerítve? – Könyvbemutatók a Credo-esten

Létrehozás: 2011. június 17., 08:08 Legutolsó módosítás: 2011. június 17., 08:13

Budapest – Két könyvbemutatót is tartottak a második Credo-esten a Luther Kiadóban. A két tanulmánykötet és a Credo készülőben levő következő száma volt a téma a szervezők szándéka szerint hagyomány-teremtő családias alkalmon. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

A Luther Kiadó könyvesboltja adott otthont a második Credo-estnek, ahol az evangélikus folyóirat főszerkesztője, Zászkaliczky Zsuzsanna ajánlotta a hamarosan az Evangélikus Élet hetilap mellékleteként megjelenő új számot az egybegyűltek figyelmébe, szemezgetve a készülő szám tartalomjegyzékéből.

Az est második főszereplője, a Sólyom Jenő-díjas Eszmecsere sorozat hatodik részeként megjelenő: Hol van a te testvéred? – Társadalmi nemek és keresztény felelősség című tanulmánykötet volt. A dr. Orosz Gábor Viktor által szerkesztett könyv bemutatására vállalkozó Réthelyi Orsolya, a különböző szerzőket egységes kötetté szervező kihívásokról beszélt, amivel egyházainknak szembe kell nézni. Ezek a kihívások: a férfi és női szerepkörök társadalmi megítélésének változása és a keresztyén felelősség különböző olvasatai a jelen korunkban.

A Hálóba kerítve – Konferencia az evangélikus lelkészek és az állambiztonság kapcsolatáról című harmadik kötetet dr. Fábri György mutatta be a megjelenteknek. Személyes emléket idézve említette csömöri nagyapját, aki a rendszerváltáskor halt meg, és akivel kapcsolatban többször felmerült benne, hogy az ügynök kérdés napi téma volt-e az ő generációjának, vagy ez csak az utolsó húsz évben vált ennyire nyilvános közbeszéd tárgyává. Válaszokat adni nem akarván, több szinten kívánt bemutatójában vizsgálódásra sarkallni. Ilyen szintek a személyes, a közegyházi, és a társadalmi szintek, melyek mindegyike más és más megítélést feltételez egy közös ponttal, mégpedig, hogy a kérdéskör nem a múltról, hanem a jövőbe tekintő jelenről szól. Erre utalt felszólalásában a kötet szerkesztője, dr. Fabiny Tibor is, amikor a címben olvasható képzavarrá olvasztotta össze a két bemutatott kötet címét.

Az alkalmon Regős Júlia viola da gamba  játéka törte meg olykor a könyv méltatások között beállt csendet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben