Geszti: nem ez az ARC lesz a végső

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. szeptember 03., 13:46 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 03., 13:50

„Hol élsz te? Minek képzeled magad?” – tették fel a 11. ARC plakátkiállítás szervezői a kérdést; a pályázók ennek kapcsán megalkotott óriásplakátjai csütörtöktől tekinthetők meg a budapesti Ötvenhatosok terén. Forrás: MTI

„Reméljük, nem ez az ARC lesz a végső” – utalt a csütörtöki kiállítás-megnyitón a pályázatot is sújtó gazdasági válságra Geszti Péter. Összegzésében az ARC kreatív igazgatója úgy vélte, régen volt olyan izgalmas a kiállítás, mint most. „Talán a válság miatt kirajzolódtak bizonyos gondolati vonalak" – fogalmazott.

Az idei ernyőtéma két kérdése elsősorban a közösségben való létre vonatkozott, és a beérkezett pályaművek rengeteg iróniával, öniróniával és szellemes kritikával adtak rájuk választ – jegyezte meg Geszti Péter. Mint Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója elmondta, újdonság, hogy idén közösségek számára is pályázatot hirdettek. Ebben az esztendőben nem készült nyomtatott kísérőfüzet a kiállításhoz, a arcmagazin.hu internetes oldalon azonban otthonról is meg lehet tekinteni a bemutatott plakátokat.

Bodó Balázs médiakutató, zsűritag értékelése szerint a 2010-es pályamunkák három főbb csoportba oszthatók: a legtöbb plakátterv populáris témákra reflektált; elsősorban az internet, azon belül is a Facebook közösségi portál mozgatta meg a nevezők fantáziáját. Az Ötvenhatosok terén ezért számos facebookos témájú munka kapott helyet, de a témának egy külön gyűjtőplakátot is szenteltek. Több alkotás személyes, néha szívszorító történeteket dolgoz fel, sokan pedig társadalmi kommentárokkal, riposztokkal neveztek – tette hozzá.

Bodó Balázs a fődíjas műről, Nagygyörgy Zoltán A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című plakátjáról szólva kiemelte: az alkotó egy társadalmi témát tudott személyes történetként bemutatni. Az ARC második díját Kocsi Olga A fejemben már boldogan élünk című munkája, a harmadik helyezést Széplaki Imre Otthon, édes otthon című plakátja érdemelte ki.

A legmeghökkentőbb pályázatnak járó Borz díjat Nagyiványi Márton, Bazsinka István és Pákozd Gergely kapta Wunderland című munkájáért. A 100 százalék MTV különdíjat Kocsi Olgának; az ARC+ Leszokásvonal – No more cigi pályázat fődíját plakát kategóriában Tóth Györgyi S, egyperces film kategóriában Széphelyi Júlia megyünk? című alkotásának ítélte a zsűri.

Az ARC+ „Te is tehetsz a szegénység ellen!" kiírás győztese Raffai Péter és Drahos Zsolt Fair deal című plakátja lett, a második helyen Nagy Gergely csepelsziget, a harmadikon Varga Tamás Munkát című alkotása végzett. Az ARC+ „Velünk is megtörtént: bEUgrottunk." elnevezésű európai uniós kategóriájának fődíját Bessenyei Katalin vehette át Árfolyam című plakátjáért.

A kulturális intézmények számára meghirdetett Az év kulturális plakátja pályázat megosztott fődíját a Háromtestőr (Hegedűs 2 László), a Koke (Markulik Balázs, Pécsi Galéria) és a Lengyel magyar (Tóth Andrej, A38 hajó) nyerte el. Az origo IWIW-en élsz? című kiírásának győztese Németh Dániel, Bánhidi Gábor, Jenőfi Dániel és Pálinkó Máté lett a 7-es busz ismerősei munkájával, míg a civil szervezetek részére meghirdetett Ringier plakátpályázat legjobbja a Séta van Alapítvány Séta van! (Dézsi Sada), második helyezettje a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány Dönts felelősen! (Meister Natália) című plakátja lett.

Az ARC kiállítás idén csatlakozott az olvasás és a társadalmi dialógus esélyeinek növelését célzó Olvassunk együtt! kampányhoz, melynek keretében vasárnap egy felolvasó-délutánnak is helyet ad.

Az Ötvenhatosok terén elhelyezett óriásplakátok szeptember 22-ig látogathatók a nap 24 órájában, ingyenesen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben