Gálaestet tartanak a reformáció hónapja keretében Budapesten

Létrehozás: 2011. október 14., 11:07 Legutolsó módosítás: 2011. október 14., 11:08

Budapest – A reformáció emlékhónapja keretében vasárnap rendezik meg az immár hagyományos ünnepi gálaestet Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban – közölte Bóna Zoltán, az eseménysorozatot szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az MTI-vel. Forrás: MTI

A református lelkész tájékoztatása szerint a rendezvényen köszöntőt mond Szebik Imre nyugalmazott evangélikus lelkész, a MEÖT elnöke. A gálaesten fellép a Lutheránia Énekkar és a Légierő Fúvószenekar, továbbá Szilencium – a csendtől a szóig címmel Wass Albert író műveiből mutatnak be pódiumjátékot színművészek közreműködésével, illetve a Baar-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon tanulói szavalnak és énekelnek.
Az idén a reformáció emlékhónapjának programsorozatát az „Itt vagyok, engem küldj!" bibliai mottó jegyében rendezik meg, az ünnepélyes megnyitót a Debreceni Református Kollégiumban tartották október 1-jén.
Az esemény keretében országos és helyi rendezvények, istentiszteletek, kulturális programok sora várta és várja a híveket országszerte. Október 30-án Pápán a református templomban országos istentiszteletet tartanak, igét hirdet Szemerey János evangélikus püspök. Október 31-én, a reformáció napján ünnepi megemlékezés lesz a budapesti Reformációi emlékparkban, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, itt ünnepi beszédet mond Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának világi elnöke.
A MEÖT 1943-ban alakult meg, jelenleg 10 tagegyháza van: a magyarországi református, evangélikus, baptista és metodista egyház, a Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarchátus), a magyarországi román és bolgár ortodox egyház, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, a Magyarországi Ortodox Exarchátus (Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus) és a Magyarországi Anglikán Egyház. Ezeken kívül a közös munkában további 18 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet vesz részt, köztük a Magyar Katolikus Egyház és az unitárius egyház.
Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben