Fotókiállítás a sámánról, aki politikus akart lenni

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. március 11., 10:56 Legutolsó módosítás: 2010. március 11., 10:57

Simonyi Balázs fotóriporter a 2008-as mongol választásokról szóló, huszonhét képéből nyílik kiállítás csütörtök este a budapesti DocuArt Galériában. A fotós Füredi Zoltán dokumentumfilmessel járt az ázsiai országban és egy sámán-költő-pásztor választási kampányát követték végig filmen és fotón. Forrás: MTI

Füredi Zoltán az MTI-nek elmondta: mongol szakosként többször járt már az ázsiai országban, filmjének főszereplőjét 1993-ban ismerte meg. Gansükh – magyarul: Acélbalta – nyáron pásztorként éli az életét Észak-Mongóliában, télen pedig sámán Ulánbátorban.

A lengyel-magyar koprodukcióban, mintegy 65 millió forintból létrejött alkotás a 2008-as választási kampányt mutatja be a férfi történetén keresztül.

„Rendkívül energikus figura, verseket ír, pásztorkodik és például kívülről tudja mongolul a magyar Nemzeti dalt" – jellemezte a filmrendező a férfit. A forgatás az előkészületekkel együtt hat hétig tartott, főleg vidéki helyszíneken.

„A mongol választás nagyon hasonlít a nálunk ismerthez, ugyanakkor egy kicsit olyan, mintha karikíroznák azt. Hatalmas konvojokban, lovas fogatokkal, jakháton, autókkal járják a politikusok a vidéket és általában az nyer, akinek hangosabb az erősítője a kocsi tetején" – mesélte a Füredi Zoltán, akinek készülő filmjéből láthatók lesznek részletek a kiállítás-megnyitón.

„A mongol választás az ország lélekszáma és méretei miatt egy hatalmas roadshow" – mondta Simonyi Balázs az MTI-nek. A fotóriporter szerint – aki 2004-ben turistaként járt először Mongóliában – számos hasonlóság fedezhető fel a magyar és a mongol politikai viszonyok között. Például ott is két nagy párt vetélkedik folyamatosan a hatalomért, a kisebb politikai szövetségeknek nem sok esélyük van bejutni a parlamentbe.

„A kampányidőszak a Móricz-regényeket idézi. A jelöltek őrült rendezvényeket tartanak, például íjászversenyt, lovasversenyt, birkát vágnak” – emlékezett a fotós, aki elmondta: Gansükh függetlenként, a jobbítás szándékával vetette bele magát a választási küzdelembe, ám a korrupcióellenes, oktatási reformra és klímavédelemre épített programjával végül nem sikerült meggyőznie a választókat: mindössze 17 darab szavazatot szerzett a lehetséges 80 ezerből. Mint mondta: a férfi nem akart megélhetési politikus lenni. „Az ottani kulturális élet egyik szervezőjéről, alakítójáról van szó, aki emellett a sámánkodást is halálosan komolyan veszi” – tette hozzá.

A kiállítás az ő háromhetes kampányát követi nyomon huszonhét képen. „Igyekeztem egy történetet elmesélni, amit néhány életképpel egészítettem ki” – mondta a tárlatról a fotós. A kiállítás április 11-ig látható.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben