Felnőtt a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál

Létrehozás: 2010. július 01., 10:06 Legutolsó módosítás: 2010. július 01., 10:06

Budapest – A Zsidó Nyári Fesztivál szimbolikus évfordulóhoz érkezik: idén 13 éves, ezért a zsidó hagyományokhoz illően augusztus 29-én bar micvó örömünnep keretében tartják a hivatalos megnyitót. A programok azonban már 26-án elkezdődnek és szeptember 6-ig tartanak. Forrás: MTI

A vallásos családokban a fiút 13 éves korában ünnepélyesen fogadják a felnőtt közösség tagjává – emlékezetett rá a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: 13 éve a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál jóvoltából sokkal színesebbek a nyárvégi napok, mint korábban. A fesztivál felnőttségét nem pusztán az évforduló jelzi, a sorozat a szellem erejével bizonyítja, hogy a hazai zsidóság az egyetemes magyarság része.

„A fellépő művészek, a művek szerzői egyként magyarok, zsidók, európaiak és világszínvonalúak" – fogalmazott Zoltai Gusztáv.

A Dohány utcai zsinagógában a szimbolikus bar micvóval nyitják meg a XIII. fesztivált, ám a Gozsdu udvarban már 26-án elindul a könyv- és kézműves vásár, amelyet találkozók, vitaprogramok színesítenek.

Vadas Vera, a fesztivált szervező Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központ (ZSIKK) igazgatója elmondta, hogy az évek óta népszerű előadók, műsorok mellett igyekeznek újdonsággal is szolgálni. Az életmű-sorozat első főszereplőjéül Dés László zeneszerző-szaxofonművészt kérték fel.

Dés László megjegyezte: megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehet az első. „Előbb zenéltem és csak később, 31 éve komponálok. E három évtized terméséből szerényen ugyan, de van mit válogatni. Hat alkalommal lépek pódiumra, négyszer az Uránia Nemzeti Filmszínházban és kétszer a Dohány utcai zsinagógában. Minden alkalommal úgy hangzanak el a darabjaim, ahogy még soha, új, más felállásokban játszunk" – jelezte a zenész.

Örül, hogy kiváló társai – Barcza Horváth József, Snétberger Ferenc, Dés András, Szőke Nikoletta, Szalóki Ági, Esterházy Péter, Závada Pál és a többiek – egy szóra igent mondtak a hívására, és képviselik kultúrájukat. Dés meggyőződése, hogy minél színesebb egy ország kultúrája, minél többféle hatást képes befogadni, annál gazdagabb, a kirekesztés – mint mondta – egyenlő a rombolással.

A külföldi vendégek közül kiemelkedik Matisyahu Miller, a haszid reggae „királya", aki szeptember 5-én a Syma Csarnokban lép fel.

A kamarazene hangsúlyosan jelenik meg a fesztiválon, amelynek szignálja idén is a "Szól a kakas már..." kezdetű népdal első strófája. A színhely a történelmi zsinagóga, a Rumbach utcai. Itt augusztus 29-én Korcsolán Orsolya hegedűművész ad műsort Héber capriccio címmel.

A neves svájci szoprán, Barbara Fuchs szeptember 1-jén dalestet ad, zongorán kíséri Polgár Judit, aki eddig csak édesapjával, a világhírű basszussal, Polgár Lászlóval lépett pódiumra. Másnap kamarakoncert hangzik el André Hajdú műveiből, az izraeli Tafillalt Ensemble a Lebegő torony című ciklusból játszik. Szeptember 5-én az operarajongóknak szól a Papageno és a többiek... című program, amelyben Fodor Beatrix, Hábetler András, Szvétek László és Wiedemann Bernadett énekel.

A Budapest Galéria ad helyet Gáti György fotográfus kiállításának, de emellett még több színházi, képzőművészeti és zenei programból válogathatnak a nézők a fesztivál honlapjáról (www.zsidonyarifesztival.hu). Tavaly 120 ezren látogatták az eseményeket és idén sem számítanak kevesebb érdeklődőre, mert az tapasztalják, hogy a tengerentúlról utazók a fesztivál idejéhez igazítják budapesti tartózkodásukat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben