Ezeréves görög kézirat jelent meg hasonmás kiadásban

Létrehozás: 2009. december 11., 16:06 Legutolsó módosítás: 2009. december 11., 16:07

Pécs – Az alapítása ezredik évfordulóját ünneplő Pécsi Egyházmegye értékes kiadvány megjelentetésével zárja a 2009-es, jubileumi esztendőt: Janus Pannoniusnak, az egyházmegye 25. püspökének tulajdonát képezte az a könyvritkaság, mely nem csupán a négy evangélium görög szövegét tartalmazza, hanem kommentárokat is, mégpedig a görög egyházatyák írásai alapján. Forrás: Magyar Kurír

Az eredeti kéziratos kódex abból az időből való, amikor még a keleti és a nyugati egyház teljes közösségben volt egymással, vagyis az 1054-es kelet-nyugati egyházszakadás előtt keletkezett. Az 1000 körül készült kódexről 1860-ban Pesten kétnyelvű kiadás jelent meg, mely az evangéliumok fordítása mellett a bizánci magyarázó jegyzetek fordítását is tartalmazza. Ennek fakszimile kiadását adja közre a jubiláló Pécsi Egyházmegye.

A kötetet, a magyar államalapítással egyidős, bizánci Evangelistariumot tartalmazó görög kézirat kétnyelvű, fakszimile kiadását december 9-én a pécsi Dómmúzeumban mutatta be Udvardy György püspök és Kalota József, a Konstantinápolyi Patriarkátus Magyarországi Exarchátusának érseki vikáriusa. Az  előszót Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka írta. A bemutatón köszöntőt mondott Mayer Mihály pécsi megyéspüspök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben