Erkel-napok lesznek, a Budapesti zenei hetek és egyházzenei fesztiválok elmaradnak

Létrehozás: 2010. szeptember 06., 09:16 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 06., 09:17

Budapest – Erkel-napokat rendez szeptember 10. és 13. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Károlyi-kertben a Filharmónia Budapest. A koncertszervező nonprofit cég anyagi nehézségei miatt ugyanakkor nem tartják meg idén a Budapesti zenei heteket és elmarad egyházzenei fesztiváljuk is. Forrás: MTI

Mint azt Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, az Erkel-napokon, amelyet a korábban tervezett nemzetközi énekverseny helyett rendeznek, több oldaláról is bemutatják a 200 éve született magyar zeneszerző munkásságát.

A fővárosban korábban hagyományos szabadtéri koncerthelyszínnek számító Károlyi-kertben Erkel hősnői címmel rendeznek operagálát, a Petőfi Irodalmi Múzeum épületében pedig opera- és irodalmi esteket, énekkari hangversenyt, valamint „sakk napot" rendeznek, amelyen Erkel Ferenc egyik játszmáját élő bábokkal, és természetesen zenével újrajátsszák.   

Az egyházzenei sorozatban nagy szerepet játszó Szent Efrém Férfikar – mint Sáry László zeneszerző elmondta – Dukay Barnabással közös, szeptember 29-i születésnapi hangversenyén a számukra e nyáron bizánci liturgikus szövegekre komponált műve ősbemutatóként hangzik el.   

A 70 éves Sáry László mellett a 60. születésnapját ünneplő Dukay Barnabás is ősbemutatóval jelentkezik a koncerten: A lenyugvó Naphoz című ciklus friss darabjait is hallhatja majd a közönség a Felsővízivárosi Szent Anna-templomban, amelynek akusztikájától a szerzők sokat várnak.   

Ez a hangverseny része a szeptember 28-án induló Korunk zenéje sorozatnak, amelynek nyitóestje szintén „születésnapi" koncert: 25 éves az Intermoduláció Kamaraegyüttes, amelynek alapító-vezetője, Tihanyi László Arnisának ősbemutatója lesz hallható a Festetics-palotában.   

Az évforduló ellenére Tihanyi László nem optimista a kortárs zene helyzetével kapcsolatban. Mint a sajtótájékoztatón megjegyezte, ha az 1800-as évek második felében Erkel muzsikájával úgy bántak volna a nemzedéktársai, ahogy ma a magyar zenei élet a kortárs zenével, most nem lenne mit ünnepelni.  

Igric György rámutatott: erőfeszítéseik eredményeképp a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara is több vidéki bérleti sorozatukban fellép.   

Az ősz jelentős eseményei közé sorolta az igazgató Szergej Krilov (hegedű) és Kocsis Zoltán (zongora) szeptember 26-i szonátaestjét, a Strasbourgi Ütőegyüttes október 8-i vendégjátékát és a belga Capilla Flamenca fellépését a Szent István-bazilikában október 14-én. A koncertre a világhírű együttes nagyon régi és nagyon új zenével is érkezik, az esemény Belgium EU-elnökségét köszönti és része a flamand kulturális sorozatnak, amely 2010-ben minden művészeti ágban és műfajban egy-egy eseményt hoz Magyarországra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben