Erdélyi református templomokat bemutató kiállítás nyílt

Létrehozás: 2011. február 11., 10:58 Legutolsó módosítás: 2011. február 11., 11:01

Budapest – Magyari Hunor fotóművész erdélyi református templomokat bemutató felvételeiből nyílt ingyenesen látogatható kiállítás Itt voltunk, itt vagyunk címmel csütörtökön a budapesti Millenáris Parkban. Forrás: MTI

„Bennünk vannak azok a közösségek (...), akik magyar nyelven hallgatják istentiszteleteiket, magyarul éltetik a Teremtővel ápolt kapcsolatukat" – szólt az anyaországi és határon túli magyarokat összekötő kapocsról a csütörtök esti megnyitón a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai helyettes államtitkára.

Répás Zsuzsanna kiemelte: a középkortól kezdve több évszázad erdélyi templomait bemutató fényképeken kézzel fogható az egykori építők jövőbe mutató hite.

Magyari Hunor a megnyitó előtt ez MTI-nek elmondta: célja, hogy Erdély összes, mintegy 2000 református templomát megörökítse. „Látva a templomok állapotát, arra gondoltam, hogy valamit meg kellene őrizni belőlük és átadni az utókornak is" – fogalmazott.

Mint hozzátette, a munka 2002-ben indult az erdővidéki egyházmegyében, majd a küküllői, a görgényi, a székelyudvarhelyi és a hunyadi egyházmegyékben folytatódott; mindegyik tájegység templomainak fotói külön kötetben meg is jelentek.

A Millenáris kiállítása az utóbbi négy évben készült felvételekből válogat – jegyezte meg Magyari Hunor. A nagybaconi, szárazajtai, köpeci, sóváradi, kóródszentmártoni, kisbaconi, markodi, erdőszentgyörgyi és rigmányi református templomokat bemutató nagyméretű felvételek mellett 42 épülettel kisebb, 30x40 centiméteres fotográfiákon találkozhat a tárlat közönsége.

Magyari Hunor fotókiállítása február 20-ig tekinthető meg a Millenáris Piros Fekete Galériájában.

http://www.millenaris.hu/content/print_program.php?id=1431

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben