Egyházművészeti Gyűjtemény kiállítása nyílt Sopronban

Létrehozás: 2009. október 01., 11:23 Legutolsó módosítás: 2009. október 01., 11:24

Sopron – A közelmúltban nyitották meg Sopronban a Katolikus Egyművészeti Gyűjtemény állandó kiállítását a katolikus konvent egykori székházában, a Várkerület 25. szám alatt. A kiállítás számos ritka darabot mutat be, visszanyúlva egészen a 16-17. századig. Forrás: Magyar Kurír

A szerzetesrendrendek feloszlatása után Csatkai Endre segített a műkincsek megmentésében. Húsz évvel később merült fel a gondolat, hogy a múzeumi raktárakba került alkotásokból, kiegészítve azokat soproni templomok műkincseivel egy állandó egyházművészeti kiállítást lehetne létrehozni. A gyűjtemény végül 1983-ban nyílt meg az orsolyiták egykori épületében, és 2009-ben új helyre, az egykori Katolikus Konvent épületébe költözött.

A gyűjtemény azt a történelmi korszakot idézi fel, amikor a katolikus újjászületés a XVII. század második felében elérte a várost: a jezsuiták (1635), a domonkosok (1674) és az orsolyiták (1746) letelepedése nyomán új templomok épültek és a régieket is korszerűsítették, immáron a barokk jegyében. Sopron ezzel a Dunántúl barokk művészetének egyik meghatározó központjává vált.

A gyűjtemény műkincsei főként a barokk egyházművészet sokszínű világát és pompáját tárják a látogató elé.

Az egykori konvent épületében található állandó kiállítás naponta 10-16 óra között tekinthető meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Kóczán Bálint.

Cím: Sopron, Várkerület 25.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben