Egyházi könyvújdonságok húsvétra

Létrehozás: 2009. április 12., 08:58 Legutolsó módosítás: 2009. április 12., 08:58

Budapest – Többek között a XVI. Benedek pápa hitoktatási előadásait tartalmazó kötet, a Szentek életét bemutató kétkötetes munka, a katolikus egyház történetéből vett mítoszokat és legendákat tartalmazó mű, a rendszerváltás után épült templomokat bemutató kötet, valamint a magyar nyelvű bibliafordításokat és kiadásokat számba vevő könyv szerepel a húsvéti egyházi könyvújdonságok között. Forrás: MTI / kultúrpart

A Szent István Társulat gondozásában húsvét alkalmából megjelent XVI. Benedek pápa legújabb könyve, Az egyházatyák; a kötet a katolikus egyházfő fiataloknak tartott hitoktatási előadásait tartalmazza - mondta Farkas Olivér, az Apostoli Szentszék hivatalos magyarországi kiadójának ügyvezető igazgatója.

A katolikus kiadó április végén kiadja a Szentek élete című kétkötetes munkát, amely az egyház által szentté nyilvánított emberek "eddigi legbővebb életrajzi gyűjteménye a magyar könyvkiadás történetében". A kereszténység kétezer éves történetének 6200 szentje jelenik meg 2800 oldalon, aranyozott, dombornyomású borítóval - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

A Diós István által szerkesztett két kötethez tartozik egy DVD, amelyen a szerkesztő olvassa fel a könyvek teljes tartalmát, és szerepel rajta a kiadvány összes képe is. Az összefoglaló munka a történelmi tényekre fókuszál, de szerepelnek benne a legendák és az egyes szentekhez tartozó prédikációk is.
Farkas Olivér kiemelte Michael Hesemann Sötét ablakok - mítoszok, legendák és hazugságok a katolikus egyház történetéből című művét is, ami "zsurnaliszta stílusban, történészi megvilágításban" mutatja be a boszorkányüldözéseket, az egyház és Galilei közötti konfliktust, valamint Johanna, a női pápa körüli félreértéseket.

A Tiszták, hősök, szentek című könyv válogatást közöl többi között Pázmány Péter esztergomi érsek, Bocskai István és II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, valamint Pilinszky János költő imáiból, és azok az imádságok is szerepelnek benne, amelyeket Damjanich János aradi vértanú honvédtábornok kivégzése előtt, illetve Dobó István egri várkapitány a török várostrom előtt mondott.
Kendeh Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Luther Kiadójának igazgatója elmondta: húsvétkor jelenik meg meditációs sorozatuk keretében a Lélegzetvétel című könyv, amely fiataloknak szánt imádságokat tartalmaz, modern stílusú képekkel és szövegkísérettel illusztrálva. Ebben javarészt fiatal evangélikus lelkészek és civilek teszik közzé áhítatszerű meditációikat a virágvasárnaptól húsvét hétfőig tartó kilenc naphoz kapcsolódóan, egy-egy témát körbejárva.

Döbrentey Ildikó meseíró Beszélgetések az Úrral - XXI. századi imák című könyvét az MEE a Szent Gellért és az Ekhó kiadóval közösen jelentette meg. A mű a mindennapi élet legkülönbözőbb területeiről merítette témáit, megjelennek benne például a különböző ünnepek vagy a betegség által keltett gondolatok.
Az MEE kiadójának igazgatója beszámolt arról, hogy a rendszerváltás után épült 24 evangélikus, valamint 7 evangélikus és református összefogással épült templom mindegyikét bemutató kötetet is megjelentettek nemrégiben. A több mint 300 oldalas kötet a jelentősebb templomokat 8-10, a kevésbé ismerteket 4-5 oldalon mutatja be képekkel, szöveggel és egy-egy alaprajzzal, illetve homlokzati rajzzal.

Galsi Árpád, a református Kálvin Kiadó igazgatója alapműnek nevezte a rövidesen megjelenő A magyar Biblia évszázadai című kiadványukat, amely a magyar nyelvű bibliafordításokat és kiadásokat veszi számba. Szintén náluk jelenik meg Kálmánchey Márta pszichológus A belső ember erősítése című munkája, amely a mindennapok megéléséhez ad hitbeli támpontot.

A Kálvin Emlékévek alkalmából is megjelent néhány kötet húsvét előtt, egyebek mellett Fazakas Sándor, a debreceni református teológia rektorának tollából a Kálvin időszerűsége című tudományos kiadvány, valamint Huszár Pál, a református zsinat világi elnökének Kálvin János életéről szóló életrajzi írása.
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben