Egyházi és világi borok versenyeznek Mogyoródon

Létrehozás: 2009. június 16., 20:07 Legutolsó módosítás: 2009. június 16., 20:13

III. Klastromhegyi Apátsági Pincenapok – IV. Egyházi és világi borok versenye – Mogyoród, 2009. június 27-28. – A 2009-es esztendőben Mogyoródon kerül megrendezésre a IV. Egyházi és Világi Borok versenye. Ezt a rangos eseményt a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) hívta életre és 2006 óta minden évben más-más település ad otthont ennek a hagyományőrző kulturális turisztikai programnak. Forrás: itthon.hu

Háromszáz vulkáni tufába vésett borpince található a községben. A Somlyó-hegy vulkanikus lejtőin az ideális talaj- és klíma viszonyoknak köszönhetően alakult ki a szőlőtermelés, majd később a bortermelés. A Klastrom-hegyen, a vulkanikus tufába vájt pincesoron évszázadok óta készítik a táj jellegzetes borait.
A rendezvény időtartama alatt az érdeklődők 40 borpince bor kínálatát ismerhetik meg. A szervezők meg kívánják mutatni a vendégeknek Szent László idején az 1074-ben lezajlott mogyoródi csata során már létező pincét, melyet eddig a turisták nem láthattak. A kultúrához, a borhoz és a gasztronómiához kapcsolódó programok várják a rendezvény iránt érdeklődőket. Az idelátogatók színvonalas folklór programokon, főzőversenyen, és koncerteteken, valamint utcabálon vehetnek részt. A gyermekeket játszóház, vetélkedők, kézműves foglalkozások és kutyás bemutató várja. A programok legszínvonalasabb részét fogja képezni a borrendek felvonulása és a borszentelés, melyre június 28-án kerül sor az egykori apátság területén lévő Szent László téren egy szabadtéri szentmise keretén belül.
A hétvége valamennyi programja ingyenesen látogatható. A borok helyben váltott kóstolójeggyel kóstolhatók. A rendezvény helyszíne jól megközelíthető személygépkocsival Budapest irányából az M3-as autópályán (lehajtás a 18-as km-nél) vagy szintén Budapest irányából a 3-as főútról.
www.mogyorodiborfesztival.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben