Egyedülálló ikonográfiai kiállítás

Létrehozás: 2010. március 01., 11:27 Legutolsó módosítás: 2010. március 01., 11:27

Székesfehérvár – Szilárdfy Zoltán a keresztény ikonográfia témájában egyedülálló, több ezer darabból álló magángyűjteményéből válogatott műtárgyakból nyílt állandó kiállítás a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A tárlat a hétvégén már látogatható. Forrás: MTI

Az idős gyűjtő sokszínű, értékes, egyedülálló gyűjteményét a vele történt megállapodás szerint az egyházmegyei múzeum őrzi, mutatja be – mondta el a tárlatot ismertető pénteki sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

A gyűjtemény nem csak a benne foglalt műtárgyak száma tekintetében jelentős, hiszen számos, ma már szinte ismeretlen műfajú, vallásos témájú alkotás, kegytárgy is megtalálható benne.

A kollekció gerincét ezernél is több metszet, kisnyomtatvány, tézislap és szentkép adja. Kiemelkedő értéke az ország legnagyobb számú, 18. századi miniatűrökkel és ereklyékkel ellátott amulett-együttese - emelte ki Smohay András művészettörténész.
Mint elmondta, a gyűjteményben számos, kolostorokban készült apácamunka, díszítőkeret, továbbá festmények, szobrok, vallásos tárgyú bélyegek, fotók, képeslapok, selyemképek, vallásos témájú türelemüvegek, áldások, nyelhető szentképek, rózsafüzérek, kegyüvegek is találhatók.

Érdekességei azok a kiállításon is látható frászsapkák, a szentképekkel díszített, hálósapkához hasonlatos fejrevalók, amelyek a korabeli hit szerint megóvták a bajtól a viselőjét.

A gyűjtemény 80-90 százalékát tudományosan feldolgozta, rendszerezte is a gyűjtő, s tanulmányainak eredményét három vaskos kötetben publikálta.

Az Egyházmegyei Múzeumban megnyitott, egyetlen szobában bemutatott állandó tárlaton a gazdag gyűjtemény száznál több darabját láthatja, a többit pedig időszaki kiállításokon ismerheti meg a közönség.

A 73 éves Szilárdfy Zoltán, aki a székesfehérvári egyházmegye papjaként szolgált, s több felsőfokú oktatási intézményben volt óraadó tanár, illetve meghívott előadó, kisgyermek korától gyűjti a vallásos kegytárgyakat. Gyűjteményének első darabjai nagymamája imakönyvében levő szentképek voltak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben