Csütörtökön tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját

Létrehozás: 2011. január 27., 12:34 Legutolsó módosítás: 2011. január 27., 12:39

Budapest – Csütörtökön tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 66. évfordulóján. Budapesten megemlékezést tartanak a Holokauszt Emlékközpontban és a Játékszínben. Forrás: MTI

Csütörtökön tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját

Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Játékszínben tartandó rendezvényen beszédet mond Martonyi János külügyminiszter, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Kardos Péter főrabbi és Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány elnöke.    

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az eseményen meggyújtja a holokauszt áldozataira emlékező lángot. Gyertyát gyújt Roman Kowalski lengyel nagykövet, Timothy Betts amerikai követtanácsos és Gottfried Koefner, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselője.    

Ugyancsak gyertyát gyújt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, valamint a vészkorszak túlélőinek képviselői, illetve zsidó és roma gyermekek.    

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban beszédet mond Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint a vészkorszak túlélőinek képviselője. Részvételi szándékát jelezte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is.    

A programban szerepel a Wiesenthal-díj átadása, a Weiner László zeneműveiből álló hangverseny,  illetve irodalmi összeállítás. A megemlékezést kaddis (Istent dicsőítő, illetve gyászima) és mécsesgyújtás zárja az Áldozatok Emlékfalánál.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben