Bibliával Munkácsy Krisztus-trilógiája előtt

Létrehozás: 2009. szeptember 15., 15:16 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 15., 15:27

Debrecen – Várhelyi Ilona: Bibliával Munkácsy Krisztus-trilógiája előtt című könyve augusztus 19-én a Déri Múzeum kiadói gondozásában jelent meg, sajtóbemutatóját szeptember 10-én tartották Debrecenben, a Déri Múzeumban. Forrás: Magyar Kurír

A könyv megjelenésével egyidőben üdvözölhette ismét a nagyközönség Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című festményét a Déri Múzeumban, így újra teljes lett a Munkácsy trilógia, amelyet első ízben 1995-ben sikerült együtt bemutatni. Azóta szünetekkel, de együtt láthatóak a műalkotások.

A sajtóbemutatón Kocsis Róbert, a Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke elmondta: 1995 óta folyamatosan arra törekednek, hogy a kép a városban maradjon. A megállapodás szerint a trilógia 2012-ig mindenképpen teljes marad, addig a városi és a megyei önkormányzat azt vizsgálja, hogyan lehetne megvásárolni a külföldi tulajdonban lévő Krisztus Pilátus előtt című festményt.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója szerint a Munkácsy terem valóságos zarándokhellyé vált, és a látogatóknak ezt a fajta igényét a múzeum a maga eszközeivel támogatja és segíti.

Várhelyi Ilona a bemutatón röviden bemutatta könyvét, amely évtizedes tárlatvezetési tapasztalatait és kutatómunkájának eredményeit foglalja össze, és az eddig megjelent kiadványokhoz képest teljesebb módon, új szempontból ismerteti a képeket. Meglátása szerint nagy igény van ilyen jellegű magyarázatra. Korábban a szerző cikkeket, tanulmányokat is írt már ebben a témában, de más szerzők elemzésével is találkozhattunk. Mégis, a szerző szerint a három kép együttes kiállítása eddig fel nem ismert szimbólumrendszer felismerésére adott lehetőséget. A könyv tárlatvezetés során is alkalmazható, valamint módot ad arra is, hogy a látogató az ott szerzett élményét olyan háttérinformációkkal egészítse ki, amelyek a műalkotások mélyebb megismerését eredményezik. Szerkesztésének érdekessége, hogy vannak benne kihajtható lapok, amelyeken a teljes műalkotás látható, így a műelemzés, a magyarázat könnyen nyomon követhető.
A szerző szerint Munkácsy üzenetet közvetít felénk a képeivel; saját hitvallását öntötte formába, amikor ezeket a képeket megalkotta.

Várhelyi Ilona, mint irodalmár, Váci Mihály: Eső homokra című versének kezdő soraival foglalta össze a szándékát: „használni akartam, nem tündökölni, sem esztétikák rangsorát pörölni…”

Debrecen város és a megye által alapított Munkácsi Közalapítvány Kuratóriumának támogatásával a kétezer példányban megjelent könyv jelenleg a Déri Múzeumban kapható, de már folynak a tárgyalások arról, hogy más könyvesboltokban is megtalálhatóak legyenek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben