Biblia helyett porszívóval mentek a templomba – Rendet tesznek Türje templomában

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. augusztus 17., 09:27 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 17., 09:31

Biblia helyett tisztítószerrel, porszívóval, vödörrel, felmosó- és porronggyal érkeztek a hívek szerdán a türjei templomba. A nagytakarítással remélhetőleg új fejezet nyílik a páratlan műemlék történetében. Forrás: muemlekem.hu

Amikor az első mise után arra kértem a helybélieket, hogy segítsenek kitakarítani a templomot, legfeljebb tíz emberre számítottam. Ám több mint harmincan jöttek, így nagytakarítás lett a vége, hiszen mindenkinek akadt munka, aki segíteni akart” – mondta el a műemlékem.hu-nak a helyszínen Dávid atya, aki a csornai premontrei perjel megbízásából augusztus 1-jétől áll a türjei plébánia élén. S valóban, a településen élők – a fiatalok éppúgy mint az idősebbek – saját vödreikkel, seprűikkel fogtak neki a hatalmas épület kitakarításának.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az elmúlt években ugyancsak leromlott, s aggasztóvá vált a páratlan, Árpád-kori emlékeket – így a híres Szent László falképciklust – is őrző türjei templom állapota. Nem csupán a falfestmények restaurálása maradt befejezetlen, de több helyütt nem került sor a konzerválásra sem. Az északi mellékhajó szentély felőli falán most is jókora lyuk éktelenkedik a boltozat alatt, a félbemaradt kutatás mementójaként. Az általánosan romló állapotot a templom belső tereiben a málló felületű falak miatt álló por, a tornyokban galambpiszok tetézte. A templom többnyire zárva volt, így a látogatók csak a szertartások alkalmával juthattak be az épületbe. Nemrégiben fa védőtetőt kellett a bejárat elé ácsolni, hogy megvédjék a híveket, látogatókat a homlokzatról és a tornyokból hulló törmeléktől.

A templomot és a hozzá tartozó kolostort a premontrei szerzetesek számára alapította Dénes bán a 13. század első felében. A déli mellékhajó falán a Szent László legendát feldolgozó falképciklus a 14. századból, más díszítések a 15. századból valók, az oltárképet pedig Dorffmeister István festette egyéb ábrázolásokkal együtt az 1760-as években. Vagyis több ok miatt is kiemelkedő jelentőségű műemlék.

Az állapota ugyanakkor pontosan nem ismert. „Nem túlzás több száz millió forintra becsülni a templom helyreállításának költségét, ennél pontosabb számot azonban lehetetlen mondani” – közölte portálunkkal csaknem egy évvel ezelőtt a Veszprémi Főegyházmegye építésze, Rábel István.

Ugyan a türjei templom és a mellette álló épületegyüttes a csornai premontrei apátság tulajdonában van, a felújításra, de még a teljes állapotfelmérésre sem tudjuk előteremteni a szükséges összeget” – mondta a nagytakarítás után megkeresésünkre Fazakas Márton atya, a rend perjele. „Nyilván igyekszünk pályázati forrásokat elnyerni, azonban nagyon fontos lenne az állam segítsége, hiszen nem bővelkedik az ország ilyen korú és értékű templomokban, hogy egyet hagyjunk veszni.”

A nagytakarítás tehát remélhetőleg új fejezetet nyit a türjei templom történetében. Eltűnt a por, a galambürülék, a madártetemek, a padok letisztítva, kifényezve várják a híveket. No és persze várják a látogatókat is, hiszen a templom ajtaja – már csak a szellőzés miatt is – immár reggeltől estig nyitva áll.

További képek:

http://www.muemlekem.hu/magazin/turjei_templom_nagytakaritas

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben