Bélyegkülönlegesség Liszt születésének 200. évfordulójára

Létrehozás: 2011. augusztus 19., 10:15 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 10:18

Esztergom – Alkalmi bélyegblokkot bocsát a Magyar Posta Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve a Jeles Magyarok sorozatának legújabb tagjaként. Forrás: MTI

A blokkot a negyedik Esztergomi Liszt Hét alkalmával hozzák forgalomba – közölte a bélyeg bemutatásán a posta filatéliai igazgatója csütörtökön Esztergomban.
Péterffy Gábor emlékeztetett arra, hogy a Szerb Posta is kibocsátott egy Liszt-bélyegblokkot: a magyartól eltérő változatot Orbán Viktor miniszterelnök belgrádi látogatásakor adták ki.
A most bemutatott blokkon belüli bélyegkép a művészt ábrázolja, keretrajzán pedig munkásságát jelképező kompozíció található. A bélyegképtől jobbra az esztergomi bazilika szerepel, emlékeztetve a templom 1856. augusztus 31-i felszentelésére született Esztergomi Misére.
A keretrajz főmotívuma árnykép, amely a művészt és egy pegazussá váló zongorát ábrázol. A keretrajz alsó részén Liszt hitvallása olvasható: „Egyetlen zenészi törekvésem volt és volna, hogy gerelyemet a jövendő határtalan térségeibe hajítsam". A montázs alnyomata a XIX. Magyar Rapszódia kéziratának első oldalából látható részlet.
A 600 forint névértékű bélyegblokk 100 000 számozott példányban készült Kara György grafikusművész tervei alapján. A blokkot augusztus 19-től az ország kijelölt postáin és az augusztus 21-én kezdődő Esztergomi Liszt Hét helyszínein vásárolhatják meg a gyűjtők.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben