Bélyegeken mutatják be II. János Pál pápa tevékenységét

Létrehozás: 2009. február 27., 10:05 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 10:06

Szombathely - II. János Pál pápa tevékenységét bélyegeken és képeslapokon bemutató kiállítás nyílik pénteken a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián – mondta Pados Katalin, az intézmény ifjúsági és felnőttképzési referense csütörtökön. Forrás: MTI / MNO

A tárlaton Steindl Rezső helyi gyűjtő állományából 360 darab A/4-es lapon lesznek láthatóak a bélyegek és a képeslapok. Ezek 1978-tól, II. János Pál pápává választásától 2005-ös haláláig kronologikus sorrendben mutatják be utazásait, látogatásait.

A lengyel származású katolikus egyházfőnek 104 nemzetközi útja volt, amelyek többségéről a fogadó országok bélyeget adtak ki, a képeslapokat pedig javarészt a Vatikán bocsátotta ki. Ezáltal a pápa nemzetközi tevékenységének egy része jól nyomon követhető vált – mondta Pados Katalin. Előfordult, hogy a pápát fogadó ország csak felülbélyegezte korábbi kiadványait, ezek is megtekinthetők a tárlaton. Az is megesett – Nagy-Britannia esetében –, hogy egyáltalán nem emlékeztek meg a pápalátogatásról.

A kiállítás különleges darabjait képezik koreai, kanadai, ausztráliai bélyegek, és megtalálhatók közöttük II. János Pál pápa 1991-es és 1996-os magyarországi látogatásainak alkalmából kiadott bélyegek is. A referens elmondta, hogy az április 20-ig tartó kiállítást bemutatják az intézményükben képzéseken, tanfolyamokon résztvevőknek is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben