Áldás vagy átok? – Bakay Péter, Ferge Zsuzsa és Závada Pál disputája a cigánykérdésről

Létrehozás: 2011. november 22., 00:04 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 13:58

Budapest – A Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme zsúfolásig megtelt 2011. november 17-én az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány rendezvényén, melyen Bakay Péter evangélikus lelkész, Ferge Zsuzsa szociológus és Závada Pál író közösen gondolkodtak a cigánykérdés mai magyarországi aktualitásáról. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás

Korniss Péter fotóművész és Závada Pál író Egy sor cigány című kötetének megjelenése adta az apropót, hogy ahogyan a kötetben szereplő életútinterjúk rámutatnak az előítéletekre, úgy foglalkozzunk azzal a témával, amit ma cigányságkérdésnek, társadalmi megítélésnek nevezünk.

Áldás vagy Átok? – Hangzott provokatívan a cím, amelyre a résztvevők együttesen megállapították: a mai magyarországi hozzáállás mindkét jelzőt alkalmazza. Addig, amíg szélsőséges csoportok képesek megfenyegetni, fizikailag bántalmazni roma honfitársainkat, nem beszélhetünk önmagában áldásról, hisz veszélyes felkiáltójelként vannak ma is jelen olyan települések, amelyeknek lakosai kiszolgáltatottak a mindennapi atrocitásoknak.

A disputa folyamán megfogalmazódott: a társadalom minden rétegét érinti a fenti kérdés, hisz tudjuk: tenni kell.
Ahogy Bakay Péter fogalmazott: fontos az önkéntesség, a másik mellé állás, a másikat emberként való elfogadás.
Závada Pál elmondta: meglepően tapasztalta, hogy az egyházak nem fogalmaztak meg közös nyilatkozatot a mély-szegénységben élők érdekében, amellyel felhívhatták volna a figyelmet a másik iránti felelősségre.
Ferge Zsuzsa a beszélgetés közben kifejtette: amíg a társadalom vezető rétege nem érez különös felelősséget a társadalom peremére kerültek iránt, addig a társadalom többségi részének kell ezt a feladatot magára vállalni, akár polgári engedetlenség árán is.

A beszélgetőpartnerek megegyeztek abban, hogy el kell indulni egymás felé, de ez csak úgy működhet, ha mindkét oldal nemcsak a másiktól várja a megoldást, hanem saját környezetében is változásokat indukál.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány következő beszélgetése a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2011. december 1-én lesz, amikor Hankiss Elemér szociológus és Gáncs Péter evangélikus püspök folytat disputát Merre tovább? A társadalmi norma változásai címmel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben